Linkovi

Afera "Ibica" srušila Štrahea, Austrija dobila prelaznu vladu


Obraćanje kancelara Sebastijana Kurca medijima posle afere Ibica, Foto: AP Photo/Michael Gruber

Austrija je posle afere „Ibica“ koja je dovela do rušenja lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijana Štrahea, dobila prelaznu vladu sa ekspertima.

Afera je rezultirala ostavkom Štrahea na mesto vicekancelara i lidera FPO, novi ministri u prelaznoj vladi Austrije položili su danas zakletvu, a u njoj se, na mestima koja su ostala upražnjena posle povlačenja članova iz redova FPO, nalaze sada stručnjaci.

Austrijski parlament održaće u ponedeljak vanrednu sednicu, nakon izbora za Evropski parlament, posvećenu aferi koja je dovela do pada vlade, to jest snimcima koji su se pojavili u javnosti na kojima se vidi kako doskorašnji vicekancelar i lider FPO Štrahe, dva meseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibici razgovara s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi da uloži 250 miliona evra u austrijsku ekonomiju.

Na toj sednici, kako je najavljivano, više opozicionih partija moglo bi da zatraži izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Sebastijana Kurca, koja bi trebalo da rukovodi državnim poslovima do prevremenih izbora koji su najavljeni za septembar.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, koji je razgovarao sa liderima parlamentarnih partija, pozvao je, u obraćanju javnosti, političare da se prilikom donošenja odluke rukovode stabilnošću zemlje i da njihovo delovanje i reči ne budu predizborna kampanja.

Time je on stao uz Kurca tražeći od političara, pre svega Socijaldemokratske partije (SPO), koja u novoj situaciji vidi šansu da se vrati na vlast, da ne ruše prelaznu vladu zarad dobijanja političkih poena, a time zemlju uvedu u još nestabilniju situaciju.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je da je pronalaženjem eksperata koji su popunili ministarska mesta koja su napustili članovi Slobodarske partije sprečio da iz krize jedne stranke nastane državna kriza.

Kurc je na konferenciji za štampu pred prvi sastanak prelazne vlade nakon polaganja zakletve novih ministara rekao da građani imaju šansu na prevremenim izborima da odluče o budućem kursu.

Kurc je naglasio da prelazna vlada nema iste zadatke kao ona klasična i da će joj je pre svega zadatak da sačuva stabilnost do izbora u septembru.

Inače, i Kurc je, sastavljajući prelaznu vladu, imao u vidu opasnost koja mu preti od SPO, jer ukoliko im se pridruži FPO u izglasavanju poverenja to može dovesti do pada vlade, pa je među predloženim ekspertima bilo i onih bliskim socijaldemokratama.

Dojče vele ranije je pisao o javnim simpatijama austrijskih desničara za „srpsku stvar“ bilo u BiH ili na Kosovu. U tom čitanju je FPO, stranka koja se bori protiv migracije i često hrani predrasude prema muslimanima, otkrila srpsku zajednicu u Austriji kao važan deo biračkog tela. Štrahe je recimo tokom nekih kampanja na ruci nosio brojanicu u plavoj boji slobodaraca i hvalio svoje komšije Srbe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG