Linkovi

Srbija donirala BiH 5.000 doza vakcine Astra Zeneke


Predsednik Srbije na aerodromu u Sarajevu povodom uručivanja vakcina BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Sarajevu članovima Predsedništva BiH 5.000 doza vakcine Astra Zeneke, koju je Srbija donirala Federaciji. Članovi Predsedništva zahvalili su na donaciji i poručili da ona može da znači i početak "relaksacije ukupnih odnosa".

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je predsedniku Srbije na tome što BiH pomože isporukom vakcina, prenosi Fonet.

"Republika Srpska je to koristila da se zdravstveni radnici mogu vakcinisati u Srbiji. Federacija dobija vakcine za 5.000 zdravstvenih radnika", rekao je Dodik. On je naveo da odnos Srbije po pitanju vakcina prema Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH najbolje govori o Srbiji.

Član Predsedništva Željko Komšić izjavio je da zna da će u BiH biti različitih komentara o donaciji vakcina iz Srbije, te poručio da "ako samo jedna vakcina spase život nekome u BiH onda sve vredi".

"Bilo je vrlo korisno i iskreno i nadamo se da će ovaj susret značiti novi pomak u odnosima BiH i Srbije", poručio je Komšić.

Predsednik Srbije i član Predsedništva BiH na aerodromu u Sarajevu
Predsednik Srbije i član Predsedništva BiH na aerodromu u Sarajevu

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da kada su zakazali globalni multilateralni mehanizmi za nabavku vakcina, Vučić je poslao poruku, a BiH je prihvatila.

"Solidarnost, međusobno poštovanje, uvažavanje, rešavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom, a gde dogovora nema primenom međunarodnog prava su principi na kojima BiH želi da gradi svoje odnose sa svojim komšijama", rekao je Džaferović i ocenio da dolazak Vučića nije samo uručivanje donacije, već više od toga, jer se jednom mora početi sa relaksacijom ukupnih odnosa.

Aleksandar Vučić je rekao da je sa članovima Predsedništva BiH razgovarao o tome da Srbija i Bosna i Hercegovina naprave veliki "samit saradnje, poverenja, otvorenosti", prenosi Fonet. Predsednik Srbije je kazao da je na vlastima BiH da odluče kako će koristiti vakcinu.

"Zadrška" za vakcine iz Srbije

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izrazila je zadršku nakon donacije vakcina Astra Zeneka koje je Srbija donirala, prenosi Fonet.

Ona je rekla da su vakcine Covidshield proizvedene u Indiji po licenci Astra Zeneke, a da prema njenim saznanjima još nemaju upotrebnu dozvolu u EU.

Na pitanje zašto je to problem samo po sebi, jer dosad BiH nije nabavila nijednu vakcinu, odgovorila je da Evropska unija sigurno ima valjan razlog da ih nije odobrila i da i "BiH treba biti oprezna".

"Ne mislim da je neki problem nabaviti Covidshield iz Indije, mislim da je to relativno lako. Mislim da nije problem nabaviti ni ruski Sputnik i to je relativno lako. Imamo nadležne organe i oni treba da se oglase. Znam da je bila dobra volja za Sputnjik, da su nam bile ponuđene određene količine. Isto je i za Covidshield, ali mi se držimo onoga što su odobrile EU i Amerika", zaključila je za ministarka Turković.

XS
SM
MD
LG