Linkovi

ASEAN: Postignut konsenzus o okončanju krize u Mjanmaru


Sastanak lidera ASEAN-a u Džakarti (Foto: Agus Suparto, Indonesian Presidential Palace via AP)

Lideri Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) saopštili su u subotu da su sa vođom vojne hunte u Mjanmaru usaglasili plan za okončanje krize u toj zemlji, uključujući i zaustavljanje ubistava demonstranata i prihvatanje humanitarne pomoći.

"Naša očekivanja su premašena", rekao je novinarima premijer Malezije Muhidin Jasin posle sastanka lidera ASEAN-a.

Lideri su od generala Min Aung Hlainga tražili da obuzda bezbednosne snage koje su, kako navode aktivisti, ubile 745 osoba od izbijanja masovnih protesta zbog vojnog puča 1. februara tokom kojeg je zbačena izabrana vlada Aung San Su Ći. Takođe su zatražili oslobađanje političkih zatvorenika.

"Dobro je što nije odbacio ono što sam mu predložio sa mnogim mojim kolegama", rekao je Muhidin o generalu, koji je bio na sastanku sa drugim liderima.

Prema saopštenju Bruneja, predsedavajućeg ASEAN-a, postignut je konsenzus o pet tačaka - kraju nasilja, konstruktivnom dijalogu svih strana, imenovanju specijalnog izaslanika ASEAN-a koji bi posredovao u dijalogu, prihvatanju pomoći i poseti izaslanika Mjanmara.

"Rekao je da nas je saslušao, da će razmotriti te tačke za koje smatra da su od pomoći", rekao je premijer Singapura Li Hsein Long o vođi hunte u Mjanmaru i dodao da "on nije protiv konstruktivne uloge ASEAN-a, posete delegacije te grupe ili humanitarne pomoći".

Međutim, Li je dodao da će proces biti dug "zato što je jedna stvar reći da ćete zaustaviti nasilje i osloboditi političke zatvorenike, a druga to i uraditi".

Hlaing nije komentarisao sastanak ASEAN-a - koji je predstavljao prvi koordinisani međunarodni napor da se ublaži kriza u Mjanmaru, koji je deo 10-člane asocijacije.

Ujedinjene nacije, Sjedinjene Države i Kina smatraju da je ASEAN u najboljoj poziciji da razgovara sa huntom u Mjanmaru, uprkos tome što politika nemešanja asocijacije otežava rešavanje spornih pitanja.

"Mi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija željno iščekujemo ishod sastanka ASEAN-a o Burmi, koja zahteva ozbiljnu i hitnu pažnju", tvitovala je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG