Linkovi

Tužilac: Ruski špijun organizovao pokušaj puča u CG


Arhiva - Crnogorska policija ispred zgrade Parlamenta tokom antivladinih protesta 15. februara 2017.

Glavni specijalni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, optužio je Rusiju da je izdala pasoš pod lažnim imenom svom vojnom obavještajcu, Eduardu Šišmakovu, svojevremeno protjeranom iz Poljske zbog špijunaže, koga crnogorsko tužilaštvo sumnjiči da stoji iza pokušaja svrgavanja prozapadne vlade u Podgorici s ciljem sprečavanja ulaska zemlje u NATO.

Gostujući u emisiji Živa istina koju emituje Prva TV, tužilac je rekao da je glavni osumnjičeni u slučaju "državni udar", Eduard Širokov, zapravo bivši zamjenik vojnog atašea ruske ambasade u Poljskoj, Eduard Šišmakov, koga je 2014. Poljska protjerala zbog špijunaže.

"On nije Širokov nego Eduard Šišmakov, koji je 2014. bio zamjenik ruskog vojnog atašea u Poljskoj, ali je protjeran zbog špijunaže u Rusiju, kao persona non grata", rekao je Katnić. "Ovaj pasoš mu je dat od organa Rusije i pripadnik je ruskih bezbjednosnih službi".

On je rekao pasoš Šišmakovu nije mogao dati bilo ko, ocjenjujući da su "određene državne strukture" bile uključene u zbivanja u Crnoj Gori, i pozvao Rusiju da pokrene istragu o umiješanosti državnih organa te zemlje u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

Ime Eduarda Šišmakova i dalje se može pronaći na spisku službenika ruske ambasade u Poljskoj, na sajtu ambasade, gdje je obavljao dužnost zamjenika vojnog atašea u Vojnom, vazdušnom i mornaričkom sektoru.

Katnić je rekao i da mu je srpska BIA omogućila uvid u dokaze o pripremi državnog udara, koje su pribavili na zakonit način, ali se oni ne mogu koristiti u sudskom postupku.

Tužilac je rekao i da je pred Višim sudom dokazano da je Demokratski front bio uključen u državni udar, kao i da tek treba da se utvrdi da li su za organizaciju "krvoprolića" znali lideri te koalicije, Andrija Mandić i Milan Knežević.

On je rekao i da bi, da ga u tome nije spriječila odluka Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, uhapsio Mandića i Kneževića i tražio pretres njihovih stanova, ocjenjujući da je Stanković odlučio da ne pritvara lidere DF-a sa najboljim namjerama, jer je "Crna Gora bila na ivici građanskog rata".

Jutros su osumnjičenih lideri DF-A saslušani u Višem sudu, gdje su tražili da njihov "nezakonito skinuti" poslanički imunitet bude skinut zakonito, te ponovili kako se radi o montiranom procesu.

Funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević negirali su optužbe da su dio organizovane kriminalne grupe koja je na dan parlamentarnih izbora pripremala teroristički napad u Crnoj Gori.

Rusija odbacuje optužbe

Kremlj je u ponedeljak odbacio Katnićeve optužbe kao apsurdne i demantovao navode da se miješao u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori.

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov takođe je nazvao neosnovanim optužbe da je njegova zemlja umiješana u pokušaj prevrata na dan oktobarskih parlamentarnih izbora.

“To je u rangu ostalih neosnovanih optužbi na naš račun. U to uključujem hakerske napade u zapadnim zemljama i našu navodnu umiješanost u izborne kampanje u mnogim zemljama, kao i veze Donalda Trampa sa ruskim specijalnim službama. Bilo još mnogo toga, ali nijedna od tih tvrdnji nema veze s činjenicama”, kazao je Lavrov.

U međuvremenu, ambasada Rusije u Londonu odbacila je navode londonskog Telegrafa o umiješanosti Moskve u navodni pokušaj puča u Crnoj Gori i atentata na njenog tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, ocjenjujući na Tviteru da taj list bez dokaza "reciklira odavno odbačene vijesti da pojača tenzije sa Rusijom".

Londonski Telegraf je juče objavio da je Moskva planirala da ubije Đukanovića i izvrši državni udar, kako bi sabotirali plan Crne Gore da postane član NATO-a.

XS
SM
MD
LG