Linkovi

Vlada zatvorena 34. dan, Senat odbacio predloge Trampa i demokrata


Federalna radnica koja je pogođana zatvaranjem vlade drži natpis na kojem piše "Otvorite vladu" za vreme protesta na Kapitol hilu (Foto: AP)
Federalna radnica koja je pogođana zatvaranjem vlade drži natpis na kojem piše "Otvorite vladu" za vreme protesta na Kapitol hilu (Foto: AP)

Američka federalna vlada delimično je zatvorena već 34. dan, što između ostalog znači da je 800 hiljada zaposlenih mesec dana bez prihoda. Senat je glasao o dva suprotstavljena predloga o otvaranju vlade: jedan koji je sačinio predsednik Donald Tramp i drugi koji su već usvojile demokrate u Predstavničkom domu, ali su oba odbačena.

Predlog predsednika Trampa je bio da se odobri 5,7 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom i da se određenim grupama imigranata pruži trogodišnja zaštita od deportacije - što je inače zaštita, koju je Tramp ranije ukinuo, dok je demokratski predlog, ranije usvojen u Predstavničkom domu.

Taj predlog podrazumeva da se otvori federalna vlada na tri nedelje, do 8. februara, kada inače treba da se glasa o novom predlogu budžeta, a da se u međuvremenu pregovara o zidu na granici.

Predlog demokrata ne uključuje sredstva za zid na granici. Naravno, za oba predloga važi da moraju da ih usvoje oba doma Kongresa i da ih potpiše predsednik da bi stupili na snagu. Tako da nije jasno kakav će biti epilog, s obzirom na suprotstavljene stavove republikanaca i demorkata.

Radnici bez prihoda mesec dana

Vlada je zatvorena već 34. dan i oko 800 hiljada federalnih raznika je direktrno pogođeno ovim zatvaranjem vlade. Sutra će propustiti još jedan deo plate, tako da će zvanično biti bez prihoda mesec dana.

Najduže zatvaranje vlade u istoriji ne utiče samo na 800 hiljada zaposlenih koji ne primaju platu, već i na redovno funkcionisanje službi. FBI je izdao upozorenje o ugroženoj bezbednosti. Petorica nekadašnjih sekretara za unutrašnju bezbednost, uključujući i Džona Kelija, u pismu ocenjuju da je to što agenti rade bez plate “nemoralno”.

Radnici koji su na prinudnom odmoru protestuju na Kapitol hilu (Foto: AP)
Radnici koji su na prinudnom odmoru protestuju na Kapitol hilu (Foto: AP)

A radnici koji su na prinudnom odmoru protestovali su u zgradi Kongresa na Kapitol hilu.

“Teško je. Samo želim da radim kako bih mogla da platim račune”, kaže Lajla Džonson, dok Rejčel ​Ejbram ističe:

“Pali smo na najniži nivo društvene lestvice, živimo kao psi”.

Nerazumevanje za radnike

Međutim, ne misle svi tako. Predsednikova snaja Lara Tramp poručila je onima koji ne dobijaju platu da je ovo “mala žrtva za budućnost zemlje”.

Sekretar za trgovinu Vilbur Ros, koji je inače milijarder, kaže da ne razume kako federalni radnici ne mogu da se snađu i predlaže im da novac pozajme od banke.

Delimično zatvaranje vlade pomerilo je i govor predsednika o stanju nacije. Posle prepucavanja sa predsedavajućom donjeg doma Nensi Pelosi, koja ga je najpre pozvala da odloži govor, a potom rekla da ga neće pozvati u Kongres - Tramp je pristao da odloži govor koji je treablo da održi pred Kongresom 29. januara.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi

“Predsednik je prihvatio činjenicu da govor o stanju nacije treba da bude održan kada vlada bude otvorena. Drago mi je da smo to skinuli sa dnevnog reda, jer su mnogi postavljali pitanja u vezi sa tim, koja su nevažna za živote Amerikanaca koji su žrtve zatvaranja vlade. Oni su taoci onih koji iz prvog reda aplaudiraju predsedniku na mitinzima”, rekla je Pelosi.

Federalni radnici će sutra propustiti i drugi deo plate - a sav novac bi trebalo da im bude isplaćen retroaktivno kada vlada bude otvorena.

XS
SM
MD
LG