Linkovi

Tramp i dalje insistira na zidu na granici, birači ga krive za zatvaranje vlade


Predsednik Donald Tramp pred put na granicu Meksika i SAD
Predsednik Donald Tramp pred put na granicu Meksika i SAD

Predsednik SAD Donald Tramp tvrdi da je šteta od "ozbiljno oštećene granice" sa Meksikom mnogo veća od efekata koje ima blokada rada dela federalne vlade koja traje već 23. dan, najduže u istoriji SAD.

Tramp je na Tviteru uz to konstatovao i da demokrate "mogu odmah da prekinu blokadu čim se vrate u Vašington".

Oko 800 hiljada federalnih radnika nije primilo platu zbog blokade rada vlade. Zatvaranje vlade je usledilo pošto Tramp i demokrate nisu mogli da se dogovore oko budžeta, jer predsednik insistira na odobravanju 5,7 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom, što demokrate odbijaju da usvoje.

Tokom vikenda nije bilo naznaka nikakvog napretka u pregovorima, a Kongres ponovo zaseda u ponedeljak.

Tramp je tvitnuo da on sve ovo vreme "sedi i čeka demokrate u Beloj kući, a da se oni u međuvremenu zabavljaju".

Predsednik je u ovom tvitu govorio o 30 demokratskih predstavnika u Kongresu koji u Portoriku učestvuju u dobrotvornoj akciji, u kojoj se igra i brodvejski mjuzikl "Hamilton".

Tramp za zatvaranje vlade krivi demokrrate, iako je pre 22. decembra izjavio kako bi "s ponosom zatvorio vladu zarad bezbednosti na granici".

Za Foks Njuz je, na pitanje zašto nije proglasio vanredno stanje i dobio novac za zid bez odobrenja Kongresa, rekao da "želi Kongresu da pruži šansu da se dogovori i vidi da li može da postupi odgovorno".

Većina birača za blokadu vlade krivi Trampa

Dva nova istraživanja, Vašington posta - ABC i CNN-a pokazuju da birači za zatvaranje vlade u većem broju krive Trampa i republikance nego demokrate, kao i da su protiv zida na granici sa Meksikom.

Istraživanje Posta i ABC pokazuje da se 54 odsto birača protivi izgradnj zida na granici, dok je 42 odsto za. CNN je objavio da je protiv zida 56 odsto, dok je 39 za.

U istraživanju CNN-a navodi se da birači generalno krive Trampa za blokadu rada vlade: 55 odsto smatra da je za to više odgovoran od demokrata, koje krivi 32 odsto birača.

Anketa Posta i ABC pokazuje da Trampa i republikance krivi 53 odsto birača, dok 29 odsto smatra da su za zatvaranje vlade krive demokrate.

XS
SM
MD
LG