Linkovi

Senat glasa o konkurentskim planovima za okončanje zatvaranja vlade


Senator Tim Kejn, demokrata iz Virdžinije razgovara sa reporterima u Vašingtonu, u petak, 21. decembra 2018.
Senator Tim Kejn, demokrata iz Virdžinije razgovara sa reporterima u Vašingtonu, u petak, 21. decembra 2018.

Senat SAD se priprema za glasanje u četvrtak o odvojenim republikanskim i demokratskim predlozima za okončanje delimičnog zatvaranja vlade, koje je ušlo u drugi mesec.

Predlog koji je već usvojen u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, obezbedio bi privremeno finansiranje do 8. februara, dozvoljavajući zatvorenim agencijama da budu ponovo otvorene dok dve strane debatuju o bezbednosti na granici. Taj predlog ne predviđa novac sa zid koji predsednik Donald Tramp želi da izgradi na granici SAD i Meksika.

Republikanski plan baziran se na Trampovom predlogu za trošenje 5,7 milijardi dolara na zid i obezbeđivanju privremene zaštite za neke migrante. Bela kuća je saopštila da bi Tramp prema rasporedu trebalo da raspravlja o svom planu u sredu sa konzervativnim liderima, kao i državnim i lokalnim liderima.

"Bez zida, naša zemlja nikad ne može imati pograničnu ili nacionalnu bezbednost", tvitovao je Tramp u utorak. "Sa moćnim zidom ili čeličnom barijerom, stopa kriminaliteta (i droge) značajno će opasti širom SAD. Demokrate znaju to ali žele da igraju političke igre. Mora se konačno ispravno uraditi".

Lider većine u Senatu Mič Mekonel, koji je ranije odbijao da iznese na glasanje bilo kakav zakon koji ne bi dobio Trampovu podršku, zatražio je od zakonodavaca da glasaju za republikanski predlog.

"Šansa da se okonča sve nam je ispred nosa", rekao je Mekonel, opisujući predloženi zakon kao "jedini predlog, jedini koji je sada pred nama a da ga može potpisati predsednik i odmah ponovo otvoriti vladu".

Demokrate, koje mogu da blokiraju većinu zakona u Senatu, iznele su prezir prema predlogu primećujući da bi on samo privremeno suspendovao opasnost od deportacije grupe migranata koji su ilegalno dovedeni u Ameriku dok su bili deca - grupe koja je dovedena u opasnost Trampovim uredbama.

"Predsednički predlog je jednostan, grubo jednopartijski i napravljen je sa lošom namerom", rekao je lider manjine u Senatu Čak Šumer, demokrata iz Njujorka. "Sada nuditi neku privremenu zaštitu zauzvrat za zid nije kompromis, to je više uzimanje talaca... kao pregovaranje o ukradenoj robi".

"To što je predsednik predložio je odobravanje nečega što je već oduzeo", rekla je predsedavajuća Predstavničkim domom Nensi Pelosi. "DACA korisnici imali su svoju zaštitu. Status o privremenoj zaštiti (TPS) bio je njihova zaštita. Predsednik im je to uzeo i sada kaže 'pa, dajem vam ovo privremeno nazad dok mi trajno ne date zid'. Otvorite vladu".

Arhiva - Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa, Nensi Pelosi, odgovara na pitanja novinara na Kapitol hilu u Vašingtonu, 18. januara 2019.
Arhiva - Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa, Nensi Pelosi, odgovara na pitanja novinara na Kapitol hilu u Vašingtonu, 18. januara 2019.

​Pelosi je rekla da "nema opravdanja" za republikance u Senatu da ne podrže predlog koji je već usvojen u Predstavničkom domu, primećujući da su ranije podržavali slične zakone.

Republikanski sentator Marko Rubio sa Floride pozvao je na kompromis.

"Zatvaranje će se tragično nastaviti ukoliko ne bude druge strane koja je voljna da pregovara", rekao je. "Potrebno je da obe strane naprave kompromis... Predsednik je napravio prvi korak".

Čak i ako paket Bele kuće bude odobren u Senatu, biće "mrtav" i pri samom ulasku u Predstavnički dom. Pelosi je rekla da to nije polazna ocena i obećala da će Dom glasati o zakonu o bezbednosti na granici koji ne uključuje finansiranje zida.

Mekonel je upozorio demokrate da ne žure u donošenju suda o predlogu republikanaca u Senatu.

"Da bi odbili ovaj predlog, demokrate moraju da daju prioritet političkoj borbi protiv predsednika pre nego fedralnim radnicima, pre nego korisnicima DACA-e, pre nego bezbednosti na granici, pre nego stabilnom i predvidivom finansiranju vlade. Da li je to zaista cena koju demokrate žele da plate kako bi produžile ovu epizodu", zapitao je on.

I dok se čini da republikanski predlog verovatno neće postati zakon, mogao bi biti početna pozicija za buduće pregovore i razmatranja, kaže jedan demokrata.

Arhiva - Podržavaoci DACA-e izvikuju slogane i nose parole nakon što su se pridružili radničkom protestu u Los Anđelesu.
Arhiva - Podržavaoci DACA-e izvikuju slogane i nose parole nakon što su se pridružili radničkom protestu u Los Anđelesu.

​"Ja verujem da je to predlog koji treba da bude ozbiljno tretiran", rekao je senator iz Virdžinije Tim Kejn, dodajući da bi predlog trebalo da prođe kroz komitet i da bude subjekt za amandmane senatora iz obe partije kako bi zadobio dvopartijsku podršku.

"Postoje teme o kojima treba debatovati. To su teme u kojima bi amandmani mogli da budu ponuđeni i mogli bismo da pronađemo, verujem, kompromis", rekao je Kejn. "Trebalo bi da imamo tu diskusiju i ponudimo demokratama i republikancima mogućnost da uzmu nekakav grubi papir i pokušaju da ga načine boljim".

Zatvaranje vlade učinilo je da 800.000 vladinih radnika bude poslato na prinudni odmor, dok je najmanje 420.000 prisiljeno da nastavi da radi bez plate. Neki od onih koji su poslati kućama prisiljeni su da potraže privremene poslove na drugim mestima kako bi mogli da plate račune kod kuće. Svi će propustiti i primanje druge plate u petak.

Neke vladine usluge su otkazane, a oko 10 odsto agenata koji se brinu o bezbednosti na aerodromima, kojima je naređeno da rade, uzelo je bolovanje, smanjene su neke inspekcije hrane, a muzeji i parkovi su zatvoreni. Federalni sudovi ostaće bez novca do kraja meseca.

Majkl Bouman sa Kapitol hila i Stiv Herman iz Bele kuće učestvovali su u pisanju ovog izveštaja

XS
SM
MD
LG