Linkovi

Tramp nastavlja kampanju za zid - u stihovima


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Dok se američki Senat priprema za glasanje o dva odvojena, republikanska i demokratska predloga o otvaranju vlade, predsednik Donald Tramp nastavlja kampanju za zid na Tviteru - ovoga puta u stihovima.

Tramp je poručio da će "kriminal prestati ako se izgradi zid" ("BUILD A WALL & CRIME WILL FALL") i da je to "nova tema za molitvu".

Ovaj komentar stigao je pošto je Predstavnički dom Kongresa, koji vode demokrate, usvojio zakonski predlog kojim se na kratak period otvara federalna vlada - do 8. februara, a u međuvremenu se pregovara o zidu na granici. Taj predlog ne uključuje novac izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Plan republikanaca je baziran na odobravanju 5,7 milijardi dolara za zid na granici, a nudi se i privremena zaštita od deportacije za neke grupe imigranata.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel, koji je ranije izjavio da se neće glasati ni o jednom predlogu koji nema podršku predsednika, apelovao je na senatore da glasaju za republikanski predlog.

"Prilika da se okonča zatvaranje vlade je pred nama", rekao je Mekonel i ocenio da je ovaj predlogi jedini koji će predsednik potpisati i kojim se odmah otvara vlada.

Demokratska manjina u Senatu je saopštila da je zaštita koja se pruža imigrantima od deportacije samo privremena i da su te grupe pod rizikom od deportacije zbog uredbi koje je Tramp ranije doneo.

"Predsednikov predlog je jednostran, partijski i nije dobronameran", kaže lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

Međutim, čak i da Senat usvoji predlog predsednika Trampa, Predstavnički dom sa demokratama to neće učiniti, a ista je sudbina predloga koji su demokrate usvojile u donjem domu.

Zbog nemogućnosti republikanaca i demorkata da se dogovore oko predloga budžeta oko 800 hiljada federalnih radnika je bez plate već skoro mesec dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG