Linkovi

Tramp na granici, vanredno stanje moguće


Predsednik SAD Donald Tramp na okruglom stolu u Mekalenu (Foto: Reuters)

Američki predsednik Donald Tramp nagovestio je u četvrtak da bi uskoro mogao da proglasi vanredno stanje i upotrebi sredstva iz vojnog budžeta za izgradnju zida duž američko-meksičko granice, pošto nije uspeo da ubedi Kongres da mu obezbedi direktno finansiranje za taj projekat.

Tramp je sleteo u Mekalen, u saveznoj državi Teksas, da bi se iz prve ruke uverio kako teku napori da se na granici suzbije ilegalna imigracija. Predsednik Tramp je rekao da će "verovatno" proglasiti vanredno stanje, ukoliko ne bude mogao da postigne dogovor sa opozicionim demokratama o sredstvima za finansiranje zida.

"Imam apsolutno pravo da proglasim vanredno stanje", rekao je Tramp novinarima. "Nisam to još uradio, možda ću. Ukoliko ne bude dogovora, verovatno ću to uraditi. Skoro da mogu da kažem definitivno".

S obzirom da nema nagoveštaja o okončanju delimičnog zatvaranja vlade, zbog kojeg 800 hiljada federalnih službenika već 20. dan ili ne radi ili radi, a ne prima platu, Tramp je takođe rekao da neće prisustvovati predstojećem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, na kojem je bilo planirano da govori i razgovar sa kineskim i predstavnicima Evropske unije o važnim trgovinskim pitanjima.

Predsednik američke Centralne banke Džerom Pauel u međuvremenu je poručio da ukoliko vlada ostane zatvorena na duži period, da će to negativno uticati na najveću svetsku ekonomiju.

"Mislim da bi se to odrazilo u podacima vrlo jasno", rekao je Pauel.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG