Linkovi

Propao još jedan sastanak Trampa i demokrata, vlada ostaje zatvorena


Predsednik SAD Donald Tramp, lider demokrata u Senatu Čak Šumer i predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi

Još jedan sastanak predsednika Donalda Trampa i lidera demokrata u Kongresu o potencijalnom otvaranju vlade završen je neuspešno. Tramp je napustio sastanak.

Predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru da je sastanak sa kongresnim demokratama bio "potpuno gubljenje vremena".

"Pitao sam ih šta će se dogoditi u narednih 30 dana ako otvorimo vladu, da li će odobriti sredstva za obezbeđivanje granice koje uključuje i zid ili čeličnu ogradu - i Nensi je rekla NE. Onda sam se pozdravio i rekao da više ništa ne dolazi u obzir", napisao je Tramp na Tviteru.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer potvrdio je da je Tramp napustio sastanak kada su demokrate odbile da odobre sredstva za zid na južnoj granici SAD.

"Pitao je Nensi Pelosi da li je saglasna sa zidom i onda je rekla NE. On je ustao i rekao da nemamo o čemu da diskutujemo, i otišao. Opet smo videli izliv besa kada nije bilo po njegovom", rekao je Šumer ispred Bele kuće.

"Republikanci jedinstveni"

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da ima pravo da proglasi vanredno stanje ako Kongres ne usvoji predlog budžeta koji bi sadržao i sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Tramp će tokom dana razgovarati sa predstavnicima republikanaca i demokrata u Kongresu.

Prethodno se sastao sa republikancima na Kapitol hilu i poručio da je “ta stranka potpuno jedinstvena u zahtevu da se pojača bezbednost na granici”.

Pre tog sastanka, predsednik je iz Bele kuće poručio da će možda morati na “drugi način” da obezbedi sredstva za zid, ako republinakci i demokrate ne budu mogli da se dogovore oko usvajanja budžeta.

Tramp u sinoćnjem obraćanju nije pominjao uvođenje vanrednog stanja.

“Zato što mislim da ipak možemo da se dogovorimo, a ako ne uspemo, možda ću morati da krenem tim putem. Jer imam pravo da proglasim vanredno stanje ako želim”, rekao je američki predsednik.

Tramp i demokrate daleko od kompromisa

Predsednik Donald Tramp i lideri demokrata u Kongresu stavili su do znanja, u televizijskim obraćanjima o bezbednosti na granici, da su daleko od kompromisa i otvaranja federalne vlade.

Federalna vlada SAD je delimično zatvorena od 22. decembra, a zbog toga 800 hiljada radnika je ili na prinudnom odmoru ili radi bez plate.

U obraćanju iz Ovalne sobe u Beloj kući, Donald Tramp je rekao da je na "demokratama da usvoje predlog budžeta kojim se štite granice i otvara vlada" i da se to pitanje može rešiti na kratkom sastanku.

Tramp i kongresni lideri treba da se sastanu u Beloj kući u sredu tokom dana.

U zajedničkom odgovoru Trampu, lideri demokrata u Kongresu Čak Šumer i Nensi Pelosi istakli su da su već usvojeni predlozi budžeta kojima bi se omogućio rad vlade i obezbedila sredstva za sigurnost na granici. Kažu da vlada ostaje zatvorena samo zato što Tramp insistira na 5,7 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom - koji demokrate ocenjuju kao "skup i nemoralan".

Tramp je u svom govoru tvrdio da će, ako ne bude zida na granici, Amerikanci biti u opasnosti da postanu žrtve onih koji u zemlju ulaze ilegalno, i da preko granice ilegalno ulaze velike količine narkotika.

Istakao je stotine ljudi godišnje strada od droge, posebno heroina, za koji kaže da u SAD ulazi uglavnom sa jugoistoka.

Izveštaj DEA-e iz oktobra 2018. pokazuje da droga u zemlju ulazi uglavnom u automobilima i to na legalnim graničnim prelazima, što znači da zid na granici to ne bi zaustavio.

Tramp je optužio demokrate da ne priznaju da na granici postoji kriza i da odbijaju da postupe u skladu sa "zdravim razumom".

On kaže da predlog administracije uključuje i bolju tehnologiju za otkrivanje droge i oružja, kao i veći broj graničnih agenata i proširenje smeštajnih kapaciteta za one migrante koji uđu ilegalno u zemlju.

Demokrate su uglavnom saglasne sa ovim merama, ali njihovim predlogom se za bezbednost granice odvaja 1,3 milijarde dolara.

Ipak, demokrate ocenjuju da je "pogrešno" to što Tramp drži vladu zatvorenom zbog toga što nije dobio sredstva za zid.

"Predsednik Tramp mora da prestane da drži ljude u Americi kao taoce, mora da prestane da oravi krizu i mora da otvori vladu", poručila je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG