Linkovi

Tramp traži novac za zid, nije proglasio vanredno stanje


Predsednik Tramp tokom obraćanja iz Ovalne kancelarije (Foto: AP/Carlos Barria)
Predsednik Tramp tokom obraćanja iz Ovalne kancelarije (Foto: AP/Carlos Barria)

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od Kongresa 5,7 milijardi dolara ove godine kako bi se izgradio zid na granici sa Meksikom, ali nije proglasio vanredno stanje, koje bi moglo da dovede do unilateralnog finansiranja tog projekta.

U televizijskom obraćanju naciji, Tramp, koji se suočava sa protivljenjem demokrata u Kongresu, rekao je da se na američko-meksičkoj granici odigrava sve veća bezbednosna kriza.

"Tokom godina, hiljade Amerikanaca su brutalno ubili oni koji ilegalno ulaze u našu zemlju a još hiljade života će biti izgubljeno ako ne reagujemo odmah. Ovo je humanitarna kriza, kriza srca i duše. Prošlog meseca, 20.000 dece je ilegalno uvedeno u SAD, što je dramatično povećanje. Tu decu koriste kao pione surove bande i beskrupulozni krijumčari ljudima."

Međutim, posle nekoliko dana tokom kojih je nagoveštavao da bi mogao da iskoristi svoja predsednička ovlašćenja da proglasi vanredno stanje, kao prvi korak da usmeri novac za zid bez dozvole Kongresa, Tramp je delovao kao da je spreman da, umesto toga, nastavi da radi na pronalaženju rešenja sa Kongresom.

Tramp planira da poseti jugozapadnu granicu SAD u četvrtak, ali nije jasno da li i dalje može da odluči da proglasi vanredno stanje.

Trampovo se obratio naciji osamnaestog dana od kako je američka vlada delimično zatvorena, kao posledica njegovog zahteva za izgradnju zida, za koji tvrdi da je neophodan da bi se sprečio ulazak ilegalnih imigranata i narkotika. On je izjavio da je jedini razlog što vlada ostaje zatvorena taj što demokrate odbijaju da finansiraju obezbeđivanje granice.

"Koliko se još američke krvi mora proliti dok Kongres ne obavi svoj posao? One koji odbijaju da naprave kompromis u ime granične bezbednost, pitam -zamislite da je život tako surovo razoren vašem detetu, vašem mužu ili ženi. Svim članovima Kongresa poručujem - usvojite zakon kojim će se okončati ova kriza. Svim građanima poručujem - zovite Kongres i recite im da konačno, posle ovolikih decenija, obezbede našu granicu. To je izbor između ispravnog i pogrešnog, pravde i nepravde. Pitanje je možemo li da ispunimo svoju svetu dužnost prema američkim građanima kojima služimo", istakao je Tramp obraćajući se naciji.

Demokrate i drugi protivnici zida na granici prete pravnom akcijom ukoliko Tramp proglasi vanredno stanje, tvrdeći da on sam proizvodi krizu kako bi ispunio svoje predizborno obećanje iz 2016. da će izgraditi zid, za koji je u to vreme rekao da će ga platiti Meksiko. Meksička vlada odbila je da obezbedi sredstva za to.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider senatske manjine Čak Šumer obraćaju se naciji sa Kapitol Hila posle govora predsednika Trampa.
Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider senatske manjine Čak Šumer obraćaju se naciji sa Kapitol Hila posle govora predsednika Trampa.

Demokrate: Tramp bira strah umesto činjenica

Posle obraćanja predsednika Trampa, naciji su se obratili lideri demokrata u Kongresu. Novoizabrana predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi poručila je da "predsednik Tramp mora da prestane da drži američke građane kao taoce, prestane da proizvodi krizu" i da mora da ponovo otvori vladu. Ona je dodala da je predsednik izabrao strah a da demokrate žele da se drže činjenica. Kao činjenice je, između ostalog, navela da su prvog dana rada novog Kongresa demokrate u Predstavničkom domu usvojile i prosledile senatskim republikancima zakon kojim bi se otvorila vlada i finansirale, kao je navela, "pametna i efikasna rešenja za obezbeđivanje granice", ali ih je predsednik odbacio. Pelosi je istakla da i demokrate žele sigurnu granicu ali uz poštovanjeosnovnih američkih vrednosti, poručujući da žene i deca imigranti na granici ne predstavljaju bezbednosnu pretnju već - humanitarni izazov, koji je, kako je rekla, Trampova "surova i kontraproduktivna" politika samo produbila.

Lider manjine u Senatu, Čak Šumer, izjavio je: "Simbol Amerike treba da bude Statua slobode a ne devet metara visok zid." On je dodao da je predsednik Tramp zatvorio vladu zato što nije uspeo da ubedi Kongres niti američki narod da snose troškove izgradnje, kako je istakao, neefikasnog i nepotrebnog zida na granici" i da to nije način na koji funkcioniše američka demokratija. "Mi ne vladamo tako što pravimo scene kao deca", rekao je Šumer, ističući da predsednik nanosi štetu milionima Amerikanaca zato što mu želja nije ispunjena. Lider senatske manjine poručio je da je očigledno rešenje za blokadu - da se pitanje finansiranja vlade razdvoji od rasprave o graničnoj bezbednosti. On je pozvao predsednika da dozvoli usvajanje dvostranačkog zakona kojim bi se omogućilo otvaranje vlade dok bi se nastavila debata o graničnoj bezbednosti. Šumer je ocenio da je predsednik Tramp iskoristio obraćanje iz Ovalne kancelarije da bi veštački proizveo krizu, izazvao strah i odvratio pažnju od problema u svojoj administraciji.

XS
SM
MD
LG