Linkovi

Trojica belaca proglašena krivim za ubistvo mladog crnca, džogera


Reakcije ispred sudnice posle izricanja presude optuženima za ubistvo Ahmada Arberija, 24. novembra 2021.
Reakcije ispred sudnice posle izricanja presude optuženima za ubistvo Ahmada Arberija, 24. novembra 2021.

Porota u Džordžiji proglasila je krivim trojicu muškaraca, belaca, za ubistvo mladog Afroamerikanca.

Suđenje koje je podelilo zajednicu na američkom jugu, još jednom je primoralo Ameriku da se suoči sa incidentom u kome je smrtonosna sila primenjena protiv pripadnika rasne manjine u zemlji.

65-godišnji Gregori Mekmajkl, njegov sin, 35-godišnji Trevis Mekmajkl i 52-godišnji komšija Vilijam "Rodi" Brajan optuženi su da su jurili i ubili Ahmada Arberija u blizini Brunzvika u Džordžiji u februaru 2020.

Za vreme dugog suđenja, porota je saslušala protivrečne verzije događaja od advokata i državne tužiteljke.

“Doneli su odluku da napadnu Ahmada Arberija zato što je crnac koji je trčao na ulici", izjavila je tužiteljka Lina Dunikoski. U svom jednočasovnom iznošenju dokaza, ona je nastojala da dovede u pitanje kredibilitet optuženih i tvrdnje da je 25-godišnji Arberi predstavljao pretnju za njih.

“Nisu ga ubili zato što je predstavljao pretnju. Nije imao oružje, nije pretio, nije imao način da pozove u pomoć. Arberi je bežao od njih pet minuta", rekla je.

Pored optužbe za ubistvo i težak napad, trojice muškaraca iz Džordžije su optužena za pokušaj otmice i federalni zločin iz mržnje, zato što su navodno rasno profilisali Arberija, odnosno podrazumevali da je kriminalac zbog njegove boje kože. Mlađi Mekmajkl je jedini optuženi koji je svedočio i rekao da je iz blizine pucao iz svoje puške na Arberija iz samoodbrane.

Bdenje i molitva ispred sudnice u okrugu Glin dok je porota razmatrala presudu, 23. novembra 2021.
Bdenje i molitva ispred sudnice u okrugu Glin dok je porota razmatrala presudu, 23. novembra 2021.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi i naveli da su posumnjali da je Arberi, koji je džogirao na ulici, bio provalnik koji je pljačkao kuće u njihovom pretežno belačkom naselju, posle čega su ga krenuli da ga jure svojim automobilima. Brajanovim mobilnim telefonom je snimljen Trevis Mekmajkl kako drži pušku u konfrontaciji sa Arberijem. Vidi se i kako Arberi pokušava da Trevisu otme pištolj kada ga je ovaj upucao tri puta.

Jedan od advokata Mekmajklsovih, Džejson Šefild, iznoseći završnu reč je pokazao poroti video snimak na kome se, po svemu sudeći, vidi kako je Arberi zgrabio pušku Trevisa Mekmajkla pre pucnjave.

“Dozvoljeno vam je da se branite", rekao je Šefild. "Dozvoljeno vam je da primenite silu koja će verovatno izazvati smrt ili povrede ukoliko smatrate da je to neophodno. U tom trenutku, Trevis je verovao da je to neophodno, to je zakon za ljude u Trevisovoj situaciji."

Demonstranti iz pokreta Životi crnaca su važni ispred sudnice u okrugu Glin, 22. novembra 2021.
Demonstranti iz pokreta Životi crnaca su važni ispred sudnice u okrugu Glin, 22. novembra 2021.

Osumnjičeni su kazali da su verovali da je Arberi provalnik i nameravali da ga privedu po zakonu Džordžije o građanskim hapšenjima, koji je ukinut posle ubistva. Policajac koji je svedočio na suđenju rekao je da optuženi nikada nisu pomenuli da su pokušali da izvrše "građansko hapšenje". Zakon koji potiče iz 1863. godine dozvoljava svakome da privede osobu ukoliko postoji razumna verovatnoća i informacije da je ta osoba u bekstvu nakon što je upravo počinila ozbiljan zločin.

Tužilaštvo se usredsredilo na obaranje tvrdnje o samoodbrani, ističući da su optuženi sami izazvali konfrontaciju sa Arberijem.

Porota koju je činilo 11 belaca i jedan crnac, videla je video snimak bezbednosne kamere kako Arberi, pre pucnjave, ulazi u kuću koja je bila u izgradnji, ali nije ništa izneo iz nje.

Arberi je bio nenaoružan a tužioci su tvrdili da su muškarci "posumnjali na najgore" dok je trčao kroz naselje u kome se nedavno dogodilo nekoliko provala u automobile.

Arberijeva smrt je izazvala nacionalne proteste prošle godine nakon što policija nije podigla optužnicu protiv osumnjičenih više od dva meseca nakon što je objavljen video snimak njegovog ubistva, koji je postao viralan na društvenim medijima.

XS
SM
MD
LG