Linkovi

Trojica belaca optužena za ubistvo crnca koji je džogirao u Džordžiji


Protesti u Džordžiji posle ubistva Ahmada Arberija
Protesti u Džordžiji posle ubistva Ahmada Arberija

Trojica muškaraca optužena su za ubistvo Afroamerikanca Ahmada Arberija u Džordžiji. Optužnicu za ubistvo protiv Trevisa i Gregorija Mekmajkla i Vilijema Rodija Brajana u sredu je potvrdila Velika porota.

"Ovo je još jedan korak napred, korak ka pravi za Ahmada i njegovu porodicu", rekla je tužiteljka Džojet Holms posle potvrđivanja optužnice.

Advokati optuženih poručili su da ne treba prerano donositi zaključke i da će cela priča biti poznata na sudu.

Ahmad Arberi ubijen je 23. februara u gradu Brunsviku u Džordžiji, dok je džogirao na ulici. Otac i sin, Gregori i Trevis Mekmajkl su ga pojurili svojim kolima jer su, narovno, posumnjali da je lopov. Trevis Mekmajkl sukobio se sa Arberijem, a potom je pucao u njega dok ga je vređao na rasnoj osnovi.

Brajan je rekao da je video Mekmajklove kako jure Arberija i da im se pridružio.

Ceo slučaj nije ni bio poznat javnosti, niti je bilo ko bio uhapšen, do 7. maja kada je u javnost procurio snimak napravljen mobilnim telefonom, na kojem se može videti kako Mekmajklovi jure Arberija, sukobljavaju se sa njim, a potom se čuje i pucanj. Nedugo posle objavljivanja snimka, uhapšen je i Vilijam Brajan koji je snimao sve.

Sudski proces je u Džordžiji usporen zbog koronavirusa, ali je velika porota u ovom slučaju zasedala uz sve mere predostrožnosti, rekla je tužiteljka Holms.

Slučaj ubistva Ahmada Arberija otkriven je tek kada je državna policija Džordžije otpočela nadzor nad radom lokalne policije i istragu o tome zbog čega niko nije uhapšen dva i po meseca posle ubistva. Spekulisalo se da je jedan od razloga i to što je Gregori Mekmajkl bivši policajac.

Pritisak javnosti da se ovaj slučaj reši pojačao se i posle smrti Džordža Flojda, Afroamerikanca kojeg je u Mineapolisu ubio policajac tokom privođenja, tako što mu je na vratu držao koleno 8 minuta i 46 sekundi.

XS
SM
MD
LG