Linkovi

Državni tužilac Džordžije traži reviziju postupanja nadležnih u slučaju ubistva Afroamerikanca


Transparent na protestu zbog ubistva Ahmada Arberija u Brunsviku 8. maja
Transparent na protestu zbog ubistva Ahmada Arberija u Brunsviku 8. maja

Državni tužilac Džordžije Kris Kar zatražio je od Sekretarijata za pravosuđe SAD da preispita kako su nadležni organi u toj državi postupali u slučaju ubijenog Afroamerikanca Ahmada Arberija.

Arberi je ubijen 23. februara dok je džogirao na ulici u gradu Brunsviku, kada su ga pikapom pojurila dvojica belaca Gregori i Trevis Mekmajkls, a potom ga je Trevis Mekmajkls upucao. Optužnica za ubistvo protiv Mekmajklsovih podiguta je tek dva i po meseca kasnije, usled pritiska javnosti pošto je objavljen snimak koji prikazuje ubistvo.

"Želimo transparentnu reviziju postupaka nadležnih u slučaju Ahmada Arberija od početka. Njegova porodica, društvo i stanovnici Džordžije zaslužuju odgovore na pitanja", rekao je državni tužilac Džordžije.

Gregori i Trevis Mekmajkls, koji su optuženi za ubistvo Arberija, rekli su da su ga pojurili svojim vozilom jer su mislili da je lopov kojeg je nešto ranije snimila sigurnosna kamera.

Zakon države Džordžije dozvoljava takozvano civilno hapšenje ako je onaj koji hapsi bio prisutan u vreme izvršenja krivičnog dela.

Policija u Džordžiji potvrdila je da poseduje snimak sigurnosne kamere na kojem se vidi da Arberi ulazi u jednu kuću u izgradnji u blizini mesta gde je ubijen, a potom iz nje izlazi i počinje da trči niz ulicu.

Advokati porodice ubijenog kažu da taj snimak potvrđuje njihove tvrdnje da Arberi nije počinio nikakvo krivično delo.

"Snimak pokazuje da Arberijevo ubistvo nije opravdano", saopštili su advokati.

Nadležni u Džordžiji saopštili su i da istražuju pretnje onima koji su protestovali zbog Arberijevog ubistva.

Nekoliko stotina ljudi protestovalo je u petak u Brunsviku, nedaleko od mesta gde je Afroamerikanac ubijen.

Među ljudima koji pozivaju vlasti u Džordžiji da preuzmu hitne akcije u vezi sa slučajem je i kompanija repera Džej Zija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG