Linkovi

Uhapšen i čovek koji je snimao ubistvo Afroamerikanca u Džordžiji


Mesto na kojem je ubijen Ahmad Arberi u Brunsviku u Džordžiji
Mesto na kojem je ubijen Ahmad Arberi u Brunsviku u Džordžiji

Čovek koji je snimao ubistvo Afroamerikanca Ahmada Arberija u Brunsviku u Džordžiji, i čiji je snimak doveo do toga da budu uhapšeni osumnjičeni za njegovo ubistvo, takođe je uhapšen kao treći osumnjičeni u ovom slučaju.

Ahmad Arberi ubijen je krajem februara dok je džogirao na ulici. Osumnjičeni za njegovo ubistvo, Gregori i Trevis Mekmajkl su uhapšeni tek dva i po meseca kasnije, pošto je u javnost isplivao snimak na kojem se vidi kako Arberija presreću svojim pikapom, ulaze sa njim u raspravu, a potom Trevis Mekmajkl puca u njega. Mekmajklsovi su se branili time da su mislili da je Arberi lopov, te krenuli da ga uhapse - jer država Džordžija dozvoljava takozvano "civilno hapšenje".

Sve to je snimao Vilijam "Rodi" Brajan koji je optužen kao saučesnik u ubistvu i pokušaju da nezakonito uhapsi Ahmada Arberija, saopštila je policija u Džordžiji, piše Rojters.

Brajanov advokat Kevin Goug nije odgovrio na zahtev za komentar, ali je ranije rekao da Brajan nije ni u kakvoj vezi sa optuženima ocem i sinom Mekmajkl. Međutim, porodica ubijenog Arberija je tvrdila da je i Brajan učestvovao u ubistvu.

Brajan je prethodno policiji predao snimak ubistva, pre nego što je isplivao na društvene mreže.

Snimak je izazvao bes u javnosti i otvorio pitanje zašto 10 nedelja posle ubistva nisu uhapšeni osumnjičeni, kao i da li je to još jedan slučaj nekažanjavanja zločina nad crncima u SAD.

Nekoliko dana po objavljivanju snimka, uhapšeni su Trevis i Gregori Mekmajkl i optuženi za ubistvo.

Postupanje policije u Džordžiji sada istražuju i više instance, a Sekretarijat za pravosuđe SAD istražuje da li je Arberijevo ubistvo zločin iz mržnje - koji se smatra federalnim krivičnim delom i za koji su zaprećene strože kazne.

XS
SM
MD
LG