Linkovi

Posle pritiska javnosti uhapšeni belci zbog ubistva crnca u Džordžiji


Gregori i Trevis Mekmajkls optuženi su za ubistvo Afroamerikanca
Gregori i Trevis Mekmajkls optuženi su za ubistvo Afroamerikanca

Policija u Džordžiji uhapsila je oca i sina i optužila ih za ubistvo Afroamerikanca koje se dogodilo u februaru ove godine, posle pojačanog pritiska javnosti izazvanog objavljivanjem snimka ubistva.

Afroamerikanac Ahmad Arberi ubijen je dok je džogirao na ulici u gradu Bransviku. Gregori Mekmajkl i njegov sin Trevis su, prema iskazu koji su dali policiji, svojim vozilom, naoružani pojurili za Arberijem jer su mislili da je pljačkaš.

Na snimku se vidi crnac koji džogira i pikap koji se parkira ispred njega. Kako je saopštila policija u Džordžiji, otac i sin su se sukobili sa Arberijem, ali je u njega pucao 34-godišnji Trevis. Obojica su sada u zatvoru.

Tužilac je tražio da se o optužbama protiv Mekmajklsovih izjasni velika porota, ali pošto su sudovi u Džordžiji uglavnom zatvoreni zbog pandemije, to bi najranije moglo da se desi u junu.

Zašto se čekalo dva meseca?

Iako se ubistvo dogodilo u februaru, policija u Džordžiji pokrenula je istragu tek dva meseca kasnije i to na zahtev tužioca spolja.

Jedan od dvojice optuženih, Gregori Mekmajkls, radio je kao istražitelj u kancelariji tužiteljke okruga Glin Džeki Džonson. Prošle godine se penzionisao, a tužiteljka se zato sada izuzela iz ovog slučaja ubistva.

Ipak, pritisak javnosti na nadležne organe i policiju pojačao se tek kada je objavljen snimak ubistva koji je medijima, prema sopstvenom priznanju, dostavio advokat Alan Taker.

On je rekao da ne zastupa nijednu stranu u ovom slučaju, a da je snimak dao medijima jer je "zajednica podeljena zbog pogrešnih optužbi i pretpostavki".

Taker nije želeo da otkrije odakle mu taj snimak.

Guverner Džordžije, republikanac Brajan Kemp, rekao je da ima puno poverenje da će "istražitelji doći do istine".

"Gledao sam snimak koji pokazuje poslednje trenutke života Ahmada Arberija. Ne mogu da vam opišem koliko je užasno i građani u Džordžiji zaslužuju da saznaju istinu".

Reagovali i Tramp i Bajden

Zbog velikog pritiska javnosti, ovaj slučaj dospeo je i do Bele kuće.

Predsednik Donald Tramp izjavio je saučešće porodici Ahmeda Arberija i rekao da je to što se desilo "veoma tužno".

Kandidat demokrata za predsednika Džo Bajden je Arberijevu smrt nazvao "ubistvom" i rekao da je on "bio linčovan pred očima svih".

XS
SM
MD
LG