Linkovi

Optuženo četvoro policajaca zbog smrti Brijane Tejlor


Brijana Tejlor ubijena je u svom stanu 13. marta 2020.

VAŠINGTON - Sekretarijat za pravosuđe SAD podigao je optužnicu protiv četvorice policajaca iz Luivila, Kentakija, koji su u martu 2020. upali u stan 26-godišnje Brijane Tejlor i smrtno je ranili. Brijanina smrt izazvala je proteste širom Amerike i zahteve da se kazne policajci.

Bivši detektiv policije u Luivilu, Džošua Džejns i narednik Kajl Mini optuženi su za kršenje građanskih prava i opstrukciju pravde, jer su na osnovu lažnih informacija dobili nalog za pretres stana, u kojem je ubijena Brijana Tejlor. Detektivka Keli Gudlet je optužena da je zajedno sa Džejnsom falsifikovala nalog, a potom to sve pokušala da zataška. Policajac Bret Henkinson optužen je za kršenje građanskih prava i upotrebu prekomerne sile. Henkinson je inače jedini protiv kojeg se vodio postupak u Kentakiju i na kraju je oslobođen.

"Brijana Tejlor bi trebalo danas da je živa. Sekretarijat za pravosuđe je posvećen odbrani građanskih prava svih ljudi u ovoj zemlji. To je i poenta osnovanja ovog sekretarijata i ostaje naša glavna misija", saopštio je sekretar za pravosuđe Merik Garland.

Sekretar za pravouđe Merik Garland objavljuje optužnicu protiv četvoro policajaca
Sekretar za pravouđe Merik Garland objavljuje optužnicu protiv četvoro policajaca

"Danas je napravljen veliki korak ka pravdi", kazali su pravni zastupnici porodice Tejlor.

Policija Luivila daće otkaz Miniju i Gudlet, dok su Henkinson i Džejns već dobili otkaze. Sekretarijat za pravosuđe vodi istragu i u postupuanju policije Luivila.

Kako je ubijena Brijana Tejlor?

Tog 13. marta 2020. policija je, u okviru istrage o trgovini drogom, upala bez najave u stan Brijane Tejlor kako bi sprovela raciju. Njen momak, koji je legalno posedovao oružje, krenuo je da puca na policajce, a oni su uzvratili sa 22 metka koji su ubili Brijanu.

Henkinson je, kaže tužilac, ispalio 10 metaka kroz prozor i staklena vrata. Henkinson je u prethodnom iskazu rekao da je počeo da puca tek kad je, navodno, čuo paljbu iz automatskog oružja. Ali, to nije bio slučaj, već su njegove kolege istovremeno ispaljivale veliki broj metaka.

Dženjs i Gudlet, prema optužnici, našli su se nekoliko dana posle incidenta i dogovorili se da lažiraju dokaze, odnosno opravdaju takav upad u stan Brijane Tejlor.

Njihovi advokati nisu bili dostupni za komentar, dok je advokan Henkinsona rekao da će se njegov klijent odbraniti od optužbi, baš kao što je to uradio u Kentakiju, gde je oslobođen.

Smrt Brijane Tejlor, koja je bila medicinska tehničarka, bila je jedan od tri slučaja u 2020. godini koji su ogolili upotrebu prekomerne policijske sile i rasnu nepravdu. U februaru je ubijen Ahmad Arberi, dok je džogirao u Brunsviku, Džordžiji, a potom je u maju ubijen i Džordž Flojd.

XS
SM
MD
LG