Linkovi

Nekoliko crnačkih univerziteta danima dobijaju pretnje bombaškim napadom


Hauard univerzitet u glavnom gradu SAD Vašingtonu (Foto: Reuters/Sarah Silbiger)
Hauard univerzitet u glavnom gradu SAD Vašingtonu (Foto: Reuters/Sarah Silbiger)

Nekoliko američkih koledža i univerziteta koje pohađa mahom crnačka populacija našlo se, drugi dan zaredom, na meti pretnji bombaškim napadima.

Pozivi koji su sadržali pretnje upućeni su Univerzitetu Hauard, kao i Univerzitetu Distrikta Kolumbija u Vašingtonu, Edvard Voters univerzitetu u Džeksonvilu na Floridi, Kentaki stejt univerzitetu u Frankfortu, te univerztetima Fort veli stejt u Džordžiji, Zevijer u Nju Orleansu, Morgan stejt u Baltimoru i Spelman koledžu u Atlanti.

Pretnje bombaškim napadima dovele su do otkazivanja nastave i izdavanja naredbe o odlasku u skloništa.

Na pomenutim univerzitetima nisu se dogodile eksplozije – niti su pronađene bombaške naprave.

Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je obavešten o pretnjama upućenim u ponedeljak zbog kojih je bila prekinuta nastava i pokrenuta istraga nadležnih službi.

"FBI je svestan pretnji bombama širom zemlje i u saradnji sa agencijama za primenu zakona radimo na rešavanju tih slučajeva. Građane podsećamo da, ukoliko primate bilo šta sumnjivo, odmah prijave”, navedeno je u saopštenju te agencije.

Slična situacija dogodila se u ponedeljak – kada je nastava prekinuta na desetinama američkih univerziteta.

"Časovi su otkazani, a studenti treba da ostanu u svojim sobama dok traje istraga. Univerzitetske aktivnosti su suspednovane do daljeg, a ulazak na kampus univerziteta biće ograničen”, objavili su neke od obrazovnih ustanova na svojim internet stranicama.

Posle provera, visokoškolske ustanove objavile su da će u utorak nastaviti rad – što je trajalo do trenutka kada su pretnje ponovljene.

Nekoliko školskih ustanova slične pozive su dobijale početkom januara – kada se ispostavilo da su bile neutemeljene.

U tekstu su korišćene informacije agencije Asošijeted pres.
XS
SM
MD
LG