Linkovi

Policija i FBI istražuju motive oružanog napada u San Hozeu


Novi oružani napad u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Novi oružani napad u Americi

Policija i istražitelji pokušavaju da utvrde razloge zbog kojih je radnik javnog transportnog preduzeća u Severnoj Kaliforniji pucao na svoje kolege, usmrtivši devet osoba, u još jednom slučaju oružanog nasilja koji se dogodilo u Sjedinjenim Državama.

Napad se dogodio u jutarnjim satima u sredu pošto je osumnjičeni otvorio vatru na svoje kolege u depou javnog transportnog preduzeća VTA koje je pod upravom za transport Santa Klare.

Zvaničnici još nisu objavili njegov identitet. Međutim lokalni list San Hoze merkjuri njuz izvestio je da je reč o pedeset sedmogodišnjem Semjuelu Kesidiju - radniku angažovanom na održavanju.

Istražitelji pred kućom osobe za koju se veruje da je osumnjičeni napadač
Istražitelji pred kućom osobe za koju se veruje da je osumnjičeni napadač

Bivša Kesidijeva supruga rekla je agenciji Asošijeted pres da joj je pre desetak godina govorio o usmrćivanju kolega sa posla.

Nikada mu nisam verovala i nikada se nije dogodilo. Sve do sada", navela je Sesilija Nelms.

Kako je objasnila, bili su u braku desetak godina, do razvoda 2005. Od tada, kako je ukazala, nisu kontaktirali otprilike 13 godina.

Lori Smit, šerif u San Hozeu, izjavila je da je osumnjičeni napadač izvršio samoubistvo kada je, najverovatnije, postao svestan da će pasti u ruke policije.

Osumnjičeni je uz sebe imao dva poluautomatska pištolja i jedanaest šaržera municije”, izjavila je Smit u četvrtak televiziji En-Bi-Si.

U ormariću na radnom mestu, za koji se veruje da mu je pripadao, nalazili su se materijali za bombe - potrebni za proizvodnju eksploziva", rekla je Lori Smit.

Prema podacima neprofitnog portala "Kalifornijski transport" Kesidi je za javno transportno preduzeće radio od 2012, kada je registrovano da je bio angažovan kao elektromehaničar.

Tri godine kasnije, 2015, bio je unapređen na poziciju radnika na održavanju trafostanice. U 2020. zaradio je 102.000 dolara, kao i 20.000 dolara za prekovremeni rad, pokazuju podaci tog portala.

Mračni trenuci

"U vrlo smo mračnom trenutku. Sve ćemo učiniti da se u našem gradu ne ponovi ništa slično", izjavio je gradonačelnik San Hozea Sem Likardo u obraćanju medijima.

Bela kuća prati situaciju u San Hozeu

Bela kuća prati situaciju i u kontaktu je sa nadležnima, javlja izveštač Glasa Amerike iz Bele kuće Stiv Herman.

"Predsednika je o masovnoj pucnjavi i tragičnom gubitku života u San Hozeu obavestila savetnica za unutrašnju bezbednost Liz Šervud Rendal. Bela kuća nastavlja da prati situaciju i u bliskom kontaktu je sa lokalnim vlastima kako bi pružila svaku potrebnu pomoć“, rekao je neimenovani zvaničnik - izvestio je novinar Glasa Amerike.

San Hoze, grad koji broji million stanovnika, predstavlja srž Silicijumske doline – globalnog centra tehnoloških inovacija i sedišta nekih od najvećih američkih tehnoloških kompanija.

Tokom poslednja dva meseca oružani napadi širom SAD su intenzivirani - mnoštvo građana ubijeno je ili ranjeno u državama Pensilvanija, Teksas, Mičigen, Tenesi, Indijana.

Ujedno - to je i uzrok desetina hiljada smrtnih slučajeva širom SAD.

XS
SM
MD
LG