Linkovi

Novi pokušaj Bajdena da smanji oružano nasilje


Predsednik Bajden razgovara sa sekretarom za pravosuđe, predstavnicima policije i drugim liderima o strategijama za smanjenje oružanog nasilja, 12. jula 2021.
Predsednik Bajden razgovara sa sekretarom za pravosuđe, predstavnicima policije i drugim liderima o strategijama za smanjenje oružanog nasilja, 12. jula 2021.

Po drugi put u poslednje tri nedelje, predsednik Džo Bajden sastao se u Beloj kući sa liderima gradova i zvaničnicima policije, u nadi da će pronaći načine za smanjenje kriminala i suzbijanja oružanog nasilja.

Bajden i sekretar za pravosudje Merik Garland sastali su se u ponedeljak sa gradonačelnicom Vašingtona Mjuriel Bauzer, gradonačelnikom San Hozea u Kaliforniji Semom Likardom i najvišim policijskim zvaničnicima iz četiri grada.

Jedan od prisutnih bio je Erik Adams, bivši kapetan njujorške policije i veliki favorit za sledećeg gradonačelnika grada Njujorka.

„Zapostavili smo manjinske i siromašne zajednice u ovoj zemlji. Odmah smo odgovorili kada smo videli pucnjavu iz automatskih pušaka na univerzitetskim kampusima u prigradskim okruzima. I to je bila ispravna stvar. Ali problem u Americi je upotreba oružja. Ipak, demografija žrtava pokazuje da su oni crni, smeđi i siromašni. Predugo smo to ignorisali."

Šefica policije Memfisa, Si Džej Dejvis, poručila je da je potrebno pronaći ravnotežu.

„Ne možemo samo da nastavimo da hapsimo, moramo da uklonimo oružje sa ulica, da pozovemo ljude na odgovornost i osiguramo da naše zajednice dobiju vrstu zaštite koja im je potrebna. Trenutno su manjinske zajednice terorisane oružanim nasiljem. Moramo da osiguramo da ljudima pružimo priliku da ostanu van sistema krivičnog pravosuđa. Ali sa onima koji nastavljaju da vrše nasilne zločine, mora se baviti sistem krivičnog pravosuđa. Dakle, moramo imati ravnotežu."

Bajden je oružano nasilje u SAD nazvao „epidemijom“ i „međunarodnom sramotom“, ali je bio nemoćan da ga zaustavi. Zatražio je da Senat usvoji dve mere kontrole oružja koje je odobrio Predstavnički dom.

Nasilni kriminal je znatno porastao tokom 2020, broj ubistava je skočio za 30 odsto a oružano nasilje za 8 procenata. Prema nekim procenama, 2021. bi mogla biti najsmrtonosnija godina u pogledu oružanog nasilja u SAD u poslednje dve decenije.

XS
SM
MD
LG