Linkovi

Trampova administracija ukida Obamine smernice o rasi na univerzitetima


Arhiva - Akira Li, studentkinja srednje škole Ruzvelt u Vašingtonu, popunjava svoju aplikaciju za univerzitet
Arhiva - Akira Li, studentkinja srednje škole Ruzvelt u Vašingtonu, popunjava svoju aplikaciju za univerzitet

Trampova administracija ukinula je pravila koja upućuju koledže i univerzitete da povećaju raznolikost razmatrajući rasnu pripadnost prilikom prijema studenata.

Sekretar za pravosuđe, Džef Sešns, izdao je saopštenje u utorak u kome se kaže da su smernice iz Obamine ere, koje nude pravne preporuke školama prema kojima treba da imaju u vidu rasu kao faktor za prijem, "nepotrebne, prevaziđene i nekonzistentne sa postojećim zakonima ili da su na druge načine nepravilne".

Taj potez će omogućiti koledžima i univerzitetima da slede rasno neutralni pristup studentima čiji upis razmatraju, što poništava prethodnu politiku prema kojima obrazovne institucije treba da imaju u vidu rasu sa ciljem postizanja diverziteta.

Anurima Bargava, koja je predvodila sprovodioce građanskih prava u školama tokom Obamine administracije, kaže da su smernice bile ponuđene školama koje su razmatrale trajno zakonsko praktikovanje afirmativne akcije ("pozitivne diskriminacije").

"Ovo je čisto politički napad od kog niko neće imati koristi", rekla je ona za Volstrit džurnal, koji je prvi objavio priču.

Grupe za građanska prava takođe su brzo osudile potez.

Lili Eskelsen Garsija, predsednica Nacionalne asocijacije za edukaciju, kaže: "Afirmativna akcija se dokazala kao najefikasniji način stvaranja diverziteta i inkluzije u učionicama".

Ona je rekla da saopštenje podiže uloge u okruženju pred postavljenje sudije Vrhovnog suda.

Najnovija značajna presuda suda učvrstila je afirmativnu akciju na koledžima po pitanju rase, kao jedan od mnogih faktora prilikom procesa upisa. Mišljenje je napisao sudija Entoni Kenedi, koji je nedavno najavio svoje penzionisanje, što je predsedniku Trampu dalo šansu da ga zameni sudijom koji bi bio skeptičniji po pitanju pograma za upis koji uzimaju u ubzir i etnicitet.

Ali, pristalice ovakvog poteza kažu da postoje drugi načini pored afirmativne akcije za stvaranje raznovrsnije studentske populacije.

"Postoji socio-ekonomski argument", kaže za Foks njuz Lia Šapiro, viša saradnica na Kejto institutu. "Ali, takođe se teži boljem postignuću u srednjim školama, boljim paketima finansijske pomoći i smanjenju drugih prioriteta poput onih za studente prava i sportiste".

Potez Trampove administracije dolazi u trenutku kada Sekretarijat za pravosuđe istražuje da li univerzitet Harvardov diskriminiše studente, Amerikance - azijskog porekla namećući im više standarde za upis. Istraga je otkrila da su prošle godine zvaničnici za građanska prava u Obaminoj administraciji odbili sličnu žalbu.

U drugoj akciji, u tužbi iz 2014. za koju se očekuje da stigne na sud u oktobru, tvrdi se da Harvard namerno diskriminiše Amerikance-Azijate postavljajući limit na broj studenata Azijata koji mogu da se upišu.

U sličnom slučaju iz 2013, koji je pokrenuo Edvard Blum, pravni aktivista protiv rasnih i etničkih diskriminacionih kriterijuma, protiv Univerziteta Teksasa u Ostinu, on nije uspeo da dokaže da je univerzitet davao prednost studentima iz redova manjina.

XS
SM
MD
LG