Linkovi

Tramp neće gledati ragbi i fudbal ako igrači budu klečali tokom intorniranja himne


Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp uoči plejof utakmice ragbi šampionata američkih koledža između Clemson Tigers i LSU Tigers u Nju Orleansu januara 2020. (Foto: Matthew Emmons-USA TODAY Sports)
Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp uoči plejof utakmice ragbi šampionata američkih koledža između Clemson Tigers i LSU Tigers u Nju Orleansu januara 2020. (Foto: Matthew Emmons-USA TODAY Sports)

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp najavio je da neće biti gledalac mečeva Nacionalne ragbi lige, ili američke fudbalske reprezentacije, ukoliko igrači ne budu stajali tokom intoniranja državne himne.

“Neću više gledati”, objavio je Tramp na društvenoj mreži Tviter reagujući na kritike koje je povodom toga prethodno izneo republikanski kongresmen Met Gec.

Američka fudbalska federacija saopštila je da je odustala od zahteva da igrači stoje tokom intoniranja himne – obrazloživši da je takva politika pogrešna i da ometa pokret “Životi crnaca su važni”.

Inače, pravilo je usvojeno 2017. pošto je članica američke ženske fudbalske Megan Rapinou klečala tokom trajanja himne iz solidarnosti sa ragbistom Kolinom Kepernikom – koji je to prethodno učinio skrećući pažnju na rasne nejednakosti.

“Izgleda da će i Nacionalna ragbi liga krenuti istim putem”, dodao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Predsednik Tramp i ranije je kritikovao igrače koji kleče tokom intoniranja himne tvrdeći da time ne poštuju državu i državnu zastavu.

Rodžer Gudel, komesar Lige, izjavio je da je bila greška to što Liga nije poslušala igrače i negirala postojanje rasizma u zemlji tokom protesta zbog policijske brutalnosti nad Afroamerikancima.

To pitanje ponovo je u fokusu nakon smrti Džordža Flojda u Mineapolisu, koji je preminuo u maju, pošto mu je tokom privođenja policajac skoro devet minuta držao prislonjeno koleno na vratu. Policajac je Derek Šovin optužen je za ubistvo, a trojica njegovih kolega za saučesništvo.

Nemiri podstaknuti policijskim tretmanom Afroamerikanaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

XS
SM
MD
LG