Linkovi

Medvedev upozorava NATO na nuklearni rat ako Rusija izgubi u Ukrajini


Dmitrij Medvedev je bliski saradnnik Vladimira Putina
Dmitrij Medvedev je bliski saradnnik Vladimira Putina

MOSKVA - Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, saveznik šefa Kremlja Vladimira Putina, upozorio je NATO da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao da izazove nuklearni rat.

„Poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu može izazvati nuklearni rat“, rekao je Medvedev, koji je zamenik predsednika Putinovog moćnog saveta za bezbednost, u postu na Telegramu.

"Nuklearne sile nikada nisu izgubile velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina“, rekao je Medvedev, koji je bio predsednik od 2008. do 2012. godine.

Medvedev je rekao da bi NATO i drugi lideri, koji će se u petak sastati u bazi Ramštajn u Nemačkoj, kako bi razgovarali o strategiji i podršci Zapada Ukrajini, trebalo da razmisle o rizicima svoje politike.

Rusija i SAD, najveće nuklearne sile, drže oko 90% nuklearnih bojevih glava u svetu. Putin je konačan donosilac odluke o upotrebi nuklearnog oružja.

Rusija ima 5.977 nuklearnih bojevih glava, dok SAD imaju 5.428, Kina 350, Francuska 290 i Velika Britanija 225, prema Federaciji američkih naučnika.

NATO ima konvencionalnu vojnu superiornost nad Rusijom, ali kada je u pitanju nuklearno oružje, Rusija ima superiornost nad alijansom u Evropi.

Ruska nuklearna doktrina dozvoljava nuklearni udar nakon „agresije na Rusku Federaciju konvencionalnim oružjem kada je ugroženo samo postojanje države“.

Vašington nije naveo šta bi uradio ako bi Putin naredio šta bi bila prva upotreba nuklearnog oružja u ratu od kada su Sjedinjene Države pokrenule prve napade atomskom bombom na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara 2022. izazvala je jedan od najsmrtonosnijih evropskih sukoba od Drugog svetskog rata i najveću konfrontaciju između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine.

SAD i njihovi saveznici osudili su rusku invaziju na Ukrajinu kao imperijalno otimanje zemlje, dok je Ukrajina obećala da će se boriti dok i poslednji ruski vojnik ne bude izbačen sa njene teritorije.

Od novogodišnje poruke u kojoj se Zapad opisuje kao istinski neprijatelj Rusije u ratu protiv Ukrajine, Putin je još poslao nekoliko signala da Rusija neće odustati. On je poslao hipersonične projektile na Atlantik i imenovao svog vrhovnog generala da vodi rat.

Potom je izjavio da ruski vojno-industrijski kompleks povećava proizvodnju i da je jedan od glavnih razloga zašto će njegova zemlja prevladati u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG