Linkovi

Da li će Putin povući nuklearni obarač?


ARHIVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin
ARHIVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin

Šta namerava ruski predsednik Vladimir Putin i da li će povući nuklearni obarač? Za analitičare koji prate Kremlj u nastojanju da utvrde da li su nuklearne pretnje ruskog lidera samo blef, ne postoji važnije - ili teže pitanje.

Za sada, analitičari oprezno nagoveštavaju da je rizik da Putin iskoristi najveći svetski nuklearni arsenal i dalje, po svemu sudeći, mali. CIA kaže da ne vidi znake da neposredno predstoji ruski nuklearni napad.

Pa ipak, njegova obećanja da će "koristiti sva sredstva na raspolaganju" da odbrani Rusiju, dok vodi rat u Ukrajini, shvataju se veoma ozbiljno. A njegova tvrdnja u petak da su Sjedinjene Države "stvorile presedan" kada su bacile atomske bombe u Drugom svetskom ratu, dodatno je izazvala nervozu.

Bela kuća je upozorila na "katastrofalne posledice po Rusiju" ukoliko Putin iskoristi nuklearno oružje.

Međutim, da li će to zaustaviti Putina je neizvesno. Nervozni posmatači Kremlja priznaju da ne mogu da budu sigurni na koji način on razmišlja, pa ni da li je racionalan i dobro obavešten.

Bivši agent KGB-a pokazao je da voli rizik i balansiranje na ivici rata. Čak i zapadnim obaveštajnim agencijama sa njihovim špijunskim satelitima je teško da ocene da li Putin blefira ili iskreno namerava da prekrši nuklearni tabu.

“U američkoj obaveštajnoj zajednici u ovom trenutku ne vidimo nikakve praktične dokaze da se on približava stvarnoj upotrebi, da postoji neposredna pretnja da će Rusija koristiti taktičko nuklearno naoružanje", izjavio je direktor CIA-e Vilijam Berns za mrežu CBS Njuz.

Ali moramo da vrlo ozbiljno sve shvatimo i da pratimo da li postoje znaci pravih priprema", rekao je Berns.

Analitičari, eksperti za Rusiju, su zbunjeni delimično i zato što ne vide kako bi nuklearna sila mogla da u većoj meri pomogne Rusiji da nadoknadi svoje vojne gubitke u Ukrajini i promeni stanje na terenu.

Ukrajinski vojnici ne koriste veliki broj tenkova da bi preuzimali teritoriju a bitka se nekada vodi za pojedinačna sela. Šta bi onda mogla da bude meta ruskih nuklearnih snaga za tako odlučujući napad?

ARHIVA: Ruski migovi sa balističkim raketama sa nuklearnim kapacitetom nadletaju Crveni trg za vreme vojne parade na Dan pobede u Moskvi, 7. maja 2021.
ARHIVA: Ruski migovi sa balističkim raketama sa nuklearnim kapacitetom nadletaju Crveni trg za vreme vojne parade na Dan pobede u Moskvi, 7. maja 2021.

“Nuklearno oružje nije čarobni štapić", kaže Andrej Baklickij, istraživač Instituta UN za istraživanje razoružanja.

"To nije nešto što samo možete da upotrebite i što će rešiti sve vaše probleme".

Analitičari se nadaju da tabu koji okružuje nuklearno oružje služi da obeshrabri svakoga ko razmišlja o upotrebi tog naoružanja. Strahovite razmere ljudskih stradanja u Hirošimi i Nagasakiju nakon što su SAD uništile japanske gradove atomskim bombama bačenim 6. i 9. avgusta 1945. godine, predstavljaju snažan argument protiv ponovljene upotrebe tog oružja. U napadima je ubijeno 210.000 ljudi.

Nijedna zemlja od tada nije koristila nuklearno oružje. Analitičari pretpostavljaju da bi čak i za Putina bilo teško da postane prvi svetski lider posle američkog predsednika Harija Trumana koji ga je upotrebio.

“Prekoračiti taj prag je i dalje tabu u Rusiji", kaže Dara Mesikot, analitičarka korporacije Rand, koja je prethodno radila kao analitičarka ruskih vojnih kapaciteta u američkom Sekretarijatu za odbranu.

“To je jedna od najvećih odluka u istoriji sveta", ističe Andrej Baklickij.

A posledice bi mogle da budu potpuno izopštenje Putina iz međunarodne zajednice.

ARHIVA - Ruševine Hirošime posle bačene atomske bombe, na fotografiji snimljenoj 7. septembra 1945.
ARHIVA - Ruševine Hirošime posle bačene atomske bombe, na fotografiji snimljenoj 7. septembra 1945.

“Kršenje nuklearnog tabua bi, u najmanju ruku, donelo kompletnu diplomatsku i ekonomsku izolaciju Rusije", kaže Sidart Kaušal, istraživač Instituta ujedinjenih kraljevskih službi u Londonu.

Nuklearno oružje dugog dometa koje bi Rusija mogla da upotrebi u direktnom sukobu sa Sjedinjenim Državama je spremno za bitku. Ali zalihe bojevih glava kraćeg dometa - takozvano taktičko oružje koje bi Putin mogao da bude u iskušenju da primeni u Ukrajini - nisu, kažu analitičari.

“Svo to oružje je u skladištima", ukazuje Pavel Podvig, još jedan istraživač i stručnjak za nuklearno oružje u tink-tenku Ujedinjenih nacija za razoružanje u Ženevi.

“Moraće da ih izvade iz bunkera, utovare u kamione, a onda spoje sa projektilima i drugim sistemima", kaže Podvig.

Rusija nije objavila kompletan inventar svog taktičkog nuklearnog oružja i njegovih kapaciteta. Putin bi mogao da naredi da se manji broj tajno spremi za iznenadnu upotrebu. Ali otvoreno izvlačenje oružja iz skladišta je takođe taktika koju bi Putin mogao da primeni da pojača pritisak, a da ne upotrebi samo oružje. Očekivao bi da će američki sateliti opaziti tu aktivnosti, možda u nadi da bi takvo "pokazivanje zuba" u nuklearnom smislu moglo da zaplaši zapadne sile i navede ih da smanje podršku Ukrajini.

Bajden: Neće nas zastrašiti Putinovi potezi
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

To je upravo karta na koju bi Rusi mogli da zaigraju, da svaka eskalacija drugoj strani predstavlja pretnju, ali i pruža dobar razlog za pregovore sa Rusijom", kaže analitičar Kaušal i dodaje:

"Postoji određena gramatika nuklearnog signaliziranja i balansiranja, i logika veća od prosto toga da jedan ludak jednog dana reši da primeni to oružje."

Analitičari takođe očekuju da bi prvo usledile drugačije vrste eskalacije, uključujući pojačane ruske napade na Ukrajinu ne-nuklearnim oružjem.

Ne mislim da će to biti grom iz vedra neba", kaže Nikolaj Sokov, koji je učestvovao u pregovorima o kontroli naoružanja kada je radio u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, a sada radi u Centru za razoružanje i neširenje naoružanja u Beču.

Analitičari takođe nastoje da identifikuju koje bi mete na bojnom polju bile vredne ogromne cene koju bi Putin morao da plati. Ako jedan nuklearni napad ne zaustavi napredovanje ukrajinske vojske, da li bi onda izvršio dodatne udare?

Podvig ističe da u ovom ratu "ne postoji velika koncentracija trupa" koje bi mogle da se napadnu. Udar na gradove, u nadi da će to navesti Ukrajinu na predaju, bio bi užasavajuća alternativa.

Odluka da se hladnokrvno ubiju desetine i stotine hiljada ljudi, to je teška odluka, kako i treba da bude", podseća Pavel Podvig.

Putin se možda nada da će već same pretnje usporiti zapadne isporuke oružja Ukrajini i kupiti vreme da se obuči 300.000 dodatnih vojnika koje je mobilisao, što je izazvalo proteste i egzodus vojno sposobnih muškaraca.

Međutim, ukoliko Ukrajina nastavlja da odbija invaziju i ostvaruje uspehe, a Putin ne bude mogao da zadrži teritoriju koju je zauzeo, analitičari strahuju da postoji sve veći rizik da će odlučiti da mu ponestaju druge opcije.

“Putin je do sada već eliminisao mnogo opcija, mobilizacijom, aneksijom novih teritorija", kaže Dara Mesikot iz korporacije Rand.

“To pokazuje da je rešen da uloži sve što ima da ostvari pobedu", dodaje ona.

"Veoma sam zabrinuta kuda to u krajnjoj liniji vodi - i da li, na kraju, mora da uključi i neku vrstu nuklearne odluke".

XS
SM
MD
LG