Linkovi

Amerika upozorava Putina na "katastrofalne posledice" ako upotrebi nuklearno oružje


Ruska raketa Iskander-K tokom vojne vežbe u februaru 2022, fotografiju objavilo rusko Minsitarstvo odbrane
Ruska raketa Iskander-K tokom vojne vežbe u februaru 2022, fotografiju objavilo rusko Minsitarstvo odbrane

VAŠINGTON- SAD su upozorile Rusiju na "katastrofalne posledice" ukoliko upotrebi nuklearno oružje u napadu na Ukrajinu.

Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, rekao je da su američki zvaničnici u privatnim razgovorima preneli ruskim kolegama da će predsednik Džo Bajden "odlučno reagovati" ako ruski predsednik Vladimir Putin naredi nuklearni napad.

Saliven je u intervjuu za NBC rekao da Rusija "dobro zna šta će SAD uraditi ako upotrebi nuklearno oružje, jer su im to bukvalno i rekli".

Američki zvaničnici reagovali su pošto je Putin nagovestio mogućnost nuklearnog napada, kada je istovremeno najavio i mobilizaciju 300.000 ljudi za rat u Ukrajini. Ruska vojska se povukla iz određenih oblasti u Ukrajini, i smatra se da je zbog gubitaka na frontu najavljena dodatna mobilizacija.

Zbog najavljene mobilizacije izbili su i protesti širom Rusije na kojima su uhapšene stotine ljudi.

"Zatvor bolja opcija od mobilizacije"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

"Putin zna da gubi"

Moskva takođe potpomaže organizovanje referenduma u četiri separatističke oblasti u Ukrajini o pripajanju Rusiji. Smatra se da će stanovnici Hersonske, Zaporoške oblasti, kao i Donjecka i Luganska, izglasati pripajanje Rusiji - što će onda Moskvi dati opravdanje da brani svoje nove teritorije.

Neke informacije sa terena ukazuju na to da ruski vojnici idu od vrata do vrata i da vode ljude na glasanje.

Ukrajina, zajedno sa zapadnim zemljama, ne priznaje referendum i najavljuje da rusko anektiranje njene teritorije neće biti međunarodno priznato.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao za američki CBS da Ukrajinci koji odbiju da glasaju na referendumu mogu da trpe posledice ruskih snaga.

"Rusi mogu da im isključe struju ili na drugi način onemoguće normalan život. Prisiljavaju ih na glasanje, ili ih vode u zatvor", kaže Zelenski i dodaje da su referendumi "opasan znak da Putin ne planira da prekine rat".

"Zna da gubi. Na terenu je Ukrajina preuzela inicijativu. On ne može da objasni svom narodu kako se to desilo i sad pokušava na drugi način da reši to pitanje"

Zelenski takođe smatra da je moguće da se ostvari Putinova pretnja nuklearnog napada na Ukrajinu.

"On želi da uplaši ceo svet, i ovo su prvi koraci u toj nuklearnoj uceni. Mislim da ne blefira".

Ukrajinski predsednik ipak smatra da svet treba da nastavi da pritiska Putina da odustane od nuklearnog oružja.

"Mislim da se vojna strategija Rusije nije promenila i da je cilj i dalje okupacija naše zemlje. I, naravno, žele da je destabilizuju iznutra".

Zelenski tvrdi da su Ukrajinci ujedinjeni protiv Putina, više nego ikada u istoriji.

XS
SM
MD
LG