Linkovi

Povređeni u oružanom napadu u Štrpcu se oporavljaju, u nedelju protest


Američka osuda oružanog napada u Štrpcu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Američka osuda oružanog napada u Štrpcu

Zdravstveno stanje povređenih osoba na koje je u petak pucano iz vozila u pokretu je stabilno i oporavljaju se u bolnici u Gračanici.

Zbog počinjenog oružanog napada u Štrpcu će u nedelju biti održan protest.

Napad je u ime Sjedinjenih Američkih Država osudio američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

On je nakon liturgije u manastiru Gračanica rekao da su SAD šokirane ovim nemilim događajem.

Osuđujemo taj čin, naravno, i zahvalni smo što su vlasti vrlo brzo reagovale i uhapsile osumnjičenog," rekao je Hovenijer.

On nije želeo detaljnije da komentariše informacije prema kojima je osumnjičeni napadač pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

“Nemam ništa više da dodam povodom toga, osim da je Vlada prepoznala tu činjenicu (da je on pripadnik KBS) i da će ga tretirati odgovornim za to", naveo je Hovenijer.

Povređene osobe su obišli predsednik Srpske liste Goran Rakić, gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić. Dečak i mladić se i dalje oporavljaju na Odeljenju hiruške klinike u Gračanici.

“Dečaci su i dalje hospitalizovani kod nas, ordinirana je odgovarajuća terapija, pod stalnim su nadzorom osoblja, toaleta rani je urađena danas, rane su dobro. Nadamo se da će biti sve u redu”, rekao je doktor Božidar Odalović.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić rekao je da su građani Štrpca u petak blokirali put Štrpce-Uroševac kod sela Gotovuša na mestu gde je počinjen oružani napad.

On je naveo da je da su uslovi za deblokadu puta bili hapšenje osumnjičenih i pojačano prisustvo KFOR-a i Policije Kosova na teritoriji ove opštine.

Američki zvaničnik: Energiju usmeriti na razgovore o evropskom predlogu normalizacije odnosa Kosova i Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:52 0:00

“Imamo obećanja da će to tako biti, imamo garancije da će to tako biti, pa hajde da verujemo. Nakon toga smo odlučili da barikade uklonimo, ali naš protest nije se tu završio. Već ćemo sutra u Štrpcu u 12 sati imati jedan veliki opštenarodni protest na kojem će nam se pridružiti naša braća, naši sunarodnici sa severa Kosova, sa centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i Metohije”, rekao je Jevtić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je nadležne institucije, ali kako je naveo pre svega međunarodnu zajednicu i KFOR “da na terenu, a ne kroz saopštenja za javnost pokažu da im je stalo da zaštite Srbe na Kosovu”.

“Ono što mogu da kažem to je da su nas svih ovih godina ugnjetavali, proterivali i na sve načine pokušavaju da nas proteraju sa ovih prostora. Imamo i jednu poruku za sve one koji ne žele Srbe na ovim prostorima, decu vam nećemo zaboraviti nikada i nikada vam nećemo oprostiti ovo što ste juče uradili”, rekao je Rakić.

Ranjavanje dvojice mladića na putu kod sela Gotovuša u opštini Štrpce osudili su i najviši kosovskih zvaničnici.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani navela je da je ranjavanje mladića nedopustiv čin. Povređenima je poželela brz oporavak i pozvala nadležne da hitno i po zakonu reše ovaj slučaj.

Premijer Aljbin Kurti izrazio je zabrinutost zbog povreda koje su zadobili napadnuti pripadnici srpske nacionalnopst - navevši da će sve relevantne jedinice nastaviti istragu dok se ne otkriju sve okolnosti ovog neprihvatljivog čina koji je za svaku osudu.

Policija Kosova saopštila je da je osumnjičeni za napad uhapšen, a ministar odbrane Armend Mehaj potvrdio je da se radi o pripadniku Kosovskih bezbednosnih snaga.

XS
SM
MD
LG