Linkovi

KFOR potvrdio pucnjavu u blizini patrole u Zubinom Potoku


ARHIVA: Vojnik iz mirovne misije KFOR-a na glavnom putu u Zubinom Potoku, 20. septembra 2022. Foto:Rojters
ARHIVA: Vojnik iz mirovne misije KFOR-a na glavnom putu u Zubinom Potoku, 20. septembra 2022. Foto:Rojters

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, izjavila je medijima na Kosovu da je "čula i vidjela" pucnjeve u blizini jedne od svojih patrola u Zubinom Potoku, jednoj od četiri općine nastanjene većinski srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Događaj je zabilježen u nedjelju navečer, 25. decembra, a KFOR je saopštio da nije bilo povrijeđenih niti materijalne štete. Dodali su da se radi na utvrđivanju činjenica.

Kosovska policija ranije je demantirala napise srpskih medija da je sudjelovala u razmjeni vatre u Zubinom Potoku.

"Nije bilo napada na kosovsku policiju, niti je bilo razmjene vatre između kosovske policije ili bilo koje skupine, policija nije razmijenila vatru ni protiv koga", stoji u priopćenju.

Srpski mediji javili su da se oko 19.45 čula pucnjava u Zubinom Potoku, a da je do nje došlo nakon što je kosovska policija "htjela ukloniti jednu od barikada" u ovoj općini na sjeveru Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjal Svečlja oglasio se na Tviteru nakon pisanja srpskih medija. Napisao je da se "Vučićeve igre nastavljaju".

"Najprije su rekli da su u Zubinom Potoku bili sukobi koje je inicirala Policija Kosova. Kada su shvatili da su napali KFOR, htjeli su negirati sve napade. Barikade se moraju ukloniti. Srbija mora prestati organizirati ilegalne, kriminalne strukture koje imaju za cilj destabilizirati Kosovo".

Blerim Vela, šef kabineta predsjednice Vjose Osmani, napisao je na Tviteru da "srbijanski prorežimski mediji pokušavaju potaknuti oružani sukob na Kosovu, lažno izvještavajući da se sukobi odvijaju kod Zubinog Potoka".

Kazao je da kosovska policija nije sudjelovala ni u kakvoj razmjeni vatre, te da "srbijanske ilegalne i kriminalne strukture pucaju".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je 25. decembra uvečer da je održao sastanak s predsjednikom Srbije i vojnim vrhom i da je krenuo u Rašku na jugu Srbije.

Mojsilović je za televiziju Pink rekao da je situacija na Kosovu takva da zahtijeva prisustvo Vojske Srbije duž, kako je naveo, "administrativne linije".

On, međutim, nije rekao šta se desilo u Zubinom Potoku, nakon što je više provladinih medija u Srbiji prenijelo da se u tom mjestu na sjeveru Kosova čula rafalna paljba.


Mojsilović je naveo da su "zadaci koje je dobila Vojska Srbije precizni i jasni" i da će kao takvi biti "u potpunosti sprovedeni i realizovani". On, međutim, nije rekao o kakvim je zadacima riječ.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić demantirao je, kako je rekao, "navode prištinskih medija" da su Srbi pucali na pripadnike KFOR-a u Zubinom Potoku.

"Naše informacije sa terena kažu da se nije desio nikakav napad na KFOR. Srbi na severu poštuju pripadnike KFOR-a, koji se tu nalaze u skladu sa Rezolucijom 1244“, rekao je Rakić za televiziju Pink.

On je rekao da je trenutna situacija u Zubinom Potoku "apsolutno mirna" i da su "ljudi odlučni da ostanu na barikadama".

Grupe građana srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova su još 10. decembra podigle barikade protiv hapšenja bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića.

Pantić je uhapšen zbog sumnje da je sudjelovao u napadu na članove Centralne izborne komisije na sjeveru.

Kako se na Kosovu tumači zahtev Srbije za povratak dela njenih snaga?
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

Budući da su barikade blokirale ceste koje vode prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak – koji povezuju Kosovo i Srbiju – ove dvije tačke zatvorene su za promet.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je 24. decembra da će se nakon Božića sastati sa zapovjednikom KFOR-a, kako bi razjasnili kako delovati s barikadama na sjeveru Kosova.

Ministar Svečlja je 22. decembra rekao da će Kosovo ukloniti barikade ako KFOR ne bude djelovao.

Da bi sklonili barikade sa severa Kosova Srbi traže "oslobađanje uhapšenih Srba, povlačenje tajnih spiskova za hapšenje i odstrel Srba, te povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova".

XS
SM
MD
LG