Linkovi

Evropska unija i Sjedinjene Države traže smirivanje situacije na severu Kosova


Zastave Sjedinjenih Država i Evropske unije (Foto: Reuters/VOA graphic)
Zastave Sjedinjenih Država i Evropske unije (Foto: Reuters/VOA graphic)

Evropska unija i Sjedinjene Države saopšile su da su zabrinute zbog napetog stanja na severu Kosova.

Američki ambasador pozvao na uklanjanje barikade

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil pozvao je na uklanjanje barikada na severu Kosova koje je postavio deo građana srpske nacionalnosti.

"Razumeli smo zbog čega su Srbi na severu Kosova postavili barikade i čuli smo ih, ali mislim da je vreme da ih uklone i nadam se da će biti spremni da to urade što pre", izjavio je Hil za Nova.rs.

Hil je rekao da Sjedinjene Države, kako je naveo, razumeju frustracije srpske zajednice na Kosovu.

"One se nisu pojavile tek tako pre nekoliko dana, već postoje neko vreme, a na kraju krajeva srpska zajednica je na Kosovu vekovima i imaju pravo da znaju kakva je njihova budućnost", rekao je američki ambasador u Srbiji.

Hil je istakao da je uklanjanje barikada neophodno da bi moglo da se nastavi sa političkim procesom uz smanjene tenzije, kako bi mogla da se reše pitanja koja su veoma važna.

Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, hitno preduzimanje mera za bezuslovno smirivanje situacije, kao i na uzdržavanje od provokacija, pretnji i zastrašivanja. Sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem radimo na pronalaženju političkog rešenja kako bi se smirile napetosti i usaglasio put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica”, navedeno je u zajedničkom saopštenju prvog zamenika portparola Stejt departmenta Vedanta Patela i predstavnice za medije visokog predstavnika Evropske unije Nabile Masrali.

Pozdravljamo uveravanja lidera Kosova da ne postoje spiskovi kosovskih Srba koji bi bili hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta i barikada. Istovremeno, mora se poštovati vladavina prava, dok je svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati”, navedeno je u zajedničkom saopštenju Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Ukazano je da će Sjedinjene Države podržati Evropsku uniju i misiju Euleks koju sprovodi na Kosovu u skladu sa svojim mandatom.

Precizirano je da ta misija ima mogućnost da prati sve istrage i naknadne postupke - u cilju promovisanja poštovanja ljudskih prava.

To posebno obuhvata garancije za pravično suđenje, zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu. Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate nastojanjima za ostvarenje pomirenja, regionalne stabilnosti i saradnji za dobrobit građana”, navedeno je u zajedničkom saopštenju – uz napomenu da se sve obaveze proistekle iz dijaloga Kosova i Srbije, uz posredstvo Evropske unije, moraju primeniti bez odlaganja.

Poslednjih devetnaest dana traju napetosti na severu Kosova, pošto je deo tamošnjih Srba nezadovoljan zbog hapšenja nekoliko osoba pod sumnjom za napad na službena lica, podigli barikade na saobraćajnicama nadomak graničnih prelaza sa Srbijom.

Napetu situaciju obeležila je i pucnjava nadomak patrole KFOR-a u mestu Zubin Potok - jednoj od četiri opštine nastanjene većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova.

Sa druge strane, vlasti Srbije saopštile su u ponedeljak da je Vojska Srbije podigla borbenu gotovost vojske i policije na najviši nivo.

Takođe, zvanični Beograd je od mirovne misije NATO-a na Kosovu - KFOR-a zatražio povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije na teritoriju Kosova, zašta tvrdi da ima pravo prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Usvojena je dan posle potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova koji je označio kraj NATO intervencije bivše Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

KFOR je 16. decembra saopštio da razmatra zahtev Srbije o povratku dela njenih snaga na Kosovo. Za sada još nema odgovora te mirovne misije.

Nove napetosti događaju se neposredno pošto su Srbija i Kosovo, krajem novembra posle još jedne u nizu eskalacija, postigli dogovor o registarskim tablicama.

Kako je tada saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj -Srbija se saglasila da prekine izdavanje registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova, a Kosovo obustaviti kažnjavanje vlasnika koji nisu preregistrovali vozila.

XS
SM
MD
LG