Linkovi

Elek: Beograd razume situaciju i neće preći crvene linije


Pripadnici KFOR-a na administrativnom prelazu Jarinje
Pripadnici KFOR-a na administrativnom prelazu Jarinje

Nakon jučerašnje pucnjave u Zubinom potoku tenzije na severu Kosova su malo spuštene, ali situacija je i dalje daleko od mirne.

Iako su bile raspoređene na dva kilometra od Jarinja, haubice Vojske Srbije su povučene nakon današnje posete načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića i ministra odbrane Miloša Vučevića garnizonu u Raškoj. Istovremeno, kosovski mediji pišu da je policija Kosova putem javnih nabavki iznajmila teška vozila za uklanjanje prepreka.

Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, u razgovoru za Glas Amerike kaže da se čini da i Beograd i Priština nastavljaju da plasiraju dezinformacije sa ciljem dodatnog podizanja tenzija. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku treba najviše verovati KFOR-u, koji je saopštio da je u Zubinom potoku bilo pucnjave, ali da niko nije povređen i da nema materijalne štete, uz napomenu da KFOR radi na utvrđivanju činjenica.

Ne očekujem oružani sukob između dve strane, budući da je KFOR i dalje garant mira i sigurnosti na Kosovu i kakvo god mešanje Srbije – dakle vojska, policija, ulazak na sever - to bi značilo direktnu konfrontaciju sa KFOR-om. Ja sam sasvim siguran da u Beogradu to dobro razumeju i da neće preći te crvene linije“, kaže Elek i dodaje da je prvobitno raspoređivanje artiljerije Vojske Srbije uz granicu sa Kosovom bilo prvenstveno za domaću upotrebu u Srbiji.

Situacija na Severu jeste nestabilna, ali je ta nestabilnost prouzrokovana i pritiscima iz Prištine, ali definitivno i ovim izlaskom Srba iz institucija. I sada taj bezbednosni vakuum na severu je podložan za zloupotrebu svih strana, uključujući tu i ove navode da se sad Rusija umešala i da ima prisustvo svojih službi na severu, što bih rekao da nije možda u skladu sa podacima kojima ja raspolažem“, dodaje Elek.

Na pitanje o eventualnoj povezanosti nedavnih događaja na Jarinju i događaja u Zubinom potoku, kao i mogućoj umešanosti Moskve u dešavanja na severu Kosova, Elek kaže da je na Jarinju bilo nekoliko desetina desničara, ali da uprkos simbolima koji su viđeni misli da tamo zapravo nije bilo pripadnika organizacije Vagner:

Sa izazovima sa kojima se Rusija suočava u toku rata u Ukrajini i budućim izazovima ja verujem da su i Putin i drugi pre svega zauzeti dešavanjima tamo i da mogu pre da iskoriste neku destabilizaciju koju lokalni akteri prave. A rekao bih da je ovo baš to da su se lokalni akteri pre svega umešali, nego što Rusija može da učestvuje u destabilizaciji. Nemaju potrebe zapravo, jer vide da je dovoljno ovo što se dešava između Beograda i Prištine“.

Elek smatra da događaji na severu Kosova predstavlja svojevrsne pregovore na terenu, kako ne bi došlo do stvarnih pregovora u vezi sa francusko-nemačkim predlogom koji bi možda potencijano mogao da na duže staze osigura neki održiv mir i normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Iako kaže da Beograd ima značajan uticaj na ono što se dešava na Severu Kosova, uključujući i barikade, Elek navodi da se ne čini da je to uvek slučaj.

Što se tiče ovih desničara koji su pokušali prošle nedelje da uđu na sever – deluje mi kao da nisu bili koordinisani i instruisani od strane države, budući da je bio neki poziv dva dana ranije koji su delili. Definitivno su ekstremno desni, proruski sentimenti prisutni u njima, ali prema reakciji policije ja bih rekao da je to ipak bilo nekoordinisano od strane države“.

XS
SM
MD
LG