Linkovi

Protest Srba na severu Kosova


Skup Srba u Velikom Rudaru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Skup Srba u Velikom Rudaru

Nekoliko hiljada Srba iz skoro svih krajeva Kosova protestovalo je u Velikom Rudaru.

Skup je održan na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić gde su pre trinaest dana Srbi sa Severa Kosova postavili jednu od barikada u ovom delu Kosova.

Okupljeni su razvili srpsku zastavu dugu oko 250 metara - poručivši da se rešenje za krizu na severu Kosova nalazi u Prištini.

Ponovili su i uslove za uklanjanje barikada postavljenih na saobraćajnicama.

Potrebno je najhitnije osloboditi neosnovano uhapšene Miljana Adžića i Dejana Pantića, da povučete sve tajne spiskove za hapšenje i ostalih Srba, a koji se odnose na učestvovanje u protestima građana od septembra prošle godine, do današnjeg dana i da povučete sa severa Kosova i Metohije sve jedinice sa dugim cevima i oklopnim vozilima koje svakodnevno maltretiraju naš narod uz garancije KFOR-a da te jedinice neće dolaziti na sever. Bez ispunjenja ovih uslova neće biti povlačenja barikada”, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Dejan Pantić, bivši kosovski policajac, uhapšen je zbog sumnje da je napao službenike Centralne izborne komisije (CIK) na severu Kosova i policiju, dok je Antić priveden pod sumnjom da je napao službeno lice.

Ranije je kosovski ministar policije Dželjalj Svečlja negirao da tamošnje vlasti raspolažu spiskovima imena koje koriste za hapšenja bivših policajaca.

Okupljenima na protestu obratio se i Predrag Pantić, sin privedenog Ddejana Pantića.

Moj otac je uhapšen i već proglašen krivim, nazivaju ga teroristom i kriminalcem, nazivaju ga oni koji vrše finkcije u kosovskim institucijama i koji već sada znaju da je on kriv a nisu ni sudije ni tužioci“, rekao je on.

Među okupljenima na, najvećem protestu ikada - kako ga je označio Krizni štab na severu Kosova, bili su i Srbi iz Gračanice, Štrpca, Kosovskog Pomoravlja i Pećkog regiona.

Sa centralnog Kosova na protest su tri sata pre nego što je počeo iz Lapljeg Sela krenuli uglavnom zaposleni u opštini Gračanica, osnovnim i srednjim školama, zdravstvu i drugim ustanovama koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije.

Škole nisu radile, a roditelje su u sredu bez obrazloženja, razredne starešine obavestile da je predviđeno da nastava bude održana na daljinu.

Uoči protesta u Velikom Rudaru Policija Kosova je na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić uspostavila punktove za vozila, zbog kako je saopšteno garantovanja slobode kretanja za sve bez razlike, kao i sprečavanje kriminalnih aktivnosti i krijumčarenja uopšte.

Misija Euleksa saopštila je na svom Fejsbuk nalogu da pažljivo prati bezbednosnu situaciju na severu Kosova kroz pojačano prisustvo na terenu.

Navedeno je bilo i da rezervne specijalizovane policijske jedinice iz sastava Evropskih žandarmerijskih snaga sprovode izviđačke patrole, uključujući i pešačke patrole u Severnoj Mitrovici i Zvečanu.

XS
SM
MD
LG