Linkovi

Vučić: Moj poslednji predsednički mandat, odlazim sa čela SNS u narednih šest meseci


Predsednik Srbije Aleksandar Vućić govori na godišnjoj konferenciji za štampu u Palati Srbija u Beogradu, 4. januara 2022. (Foto: N1, skrinšot)
Predsednik Srbije Aleksandar Vućić govori na godišnjoj konferenciji za štampu u Palati Srbija u Beogradu, 4. januara 2022. (Foto: N1, skrinšot)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na godišnjoj konferenciji za medije da u prvoj polovini naredne godine više neće biti na čelu vladajuće Srpske napredne stranke, niti planira da menja Ustav Srbije kako bi mogao da dobije još jedan predsednički mandat.

"Nemam nikakve potrebe, niti ću na bilo koji način da obmanjujem ili da prikrivam činjenice od svog naroda. Ovo je moj poslednji predsednički mandat. Neću da menjam Ustav, a u prvoj polovini sledeće godine neću biti ni predsednik partije", rekao je Vučić naglašavajući da je - kako se izrazio - svoje izbore završio.

On je rekao da njegova opcija neće bežati od izbora.

"Samo izrazite svoju želju, kažite - to hoćemo, i - to ćete dobiti", poručio je Vučić opoziciji.

Vučić je rekao da je Srbija imala priliv stranih direktnih investicija u iznosu od 62,5 odsto svih stranih investicija na Zapadnom Balkanu, rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji za medije i poručio da je Srbija, kako se izrazio, sačuvana od rata.

Najavio je da bi prosečna plata u martu ove godine trebalo da dostigne 735 evra.

Nastupajuća godina biće mnogo teža od prethodne

Građani Srbije, rekao je, mogu da budu zadovoljni prethodnom godinom jer je sačuvana finansijska stabilnost, ekonomija je imala rast između 2,3 i 2,5 odsto, a kurs dinara je ostao "čvrst kao stena".

Naveo je Srbija stopu nezaposlenosti najnižu do sada, 8,9 odsto, te je privukla 66 odsto ukupnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu.

Vučić je rekao da će 2023. godina biti teška i mnogo teža od prethodne, ali da će to biti godina "daljeg razvoja i napretka, uprkos svemu".

"Amerika pada i bliži se recesiji, stopa rasta u Kini pada i da Evropa se bliži recesiji, pada i stopa rasta Srbije, jer je Srbija deo tog sistema. To će pogoditi i nas, mi smo samo deo lanca", rekao je Vučić.

Srbija je, kako je rekao, povukla 87 miliona kubnih metara gasa, što znači da će skladište Banatski dvor ostati puno sa više od 200 miliona kubnih metara gasa, a u Mađarskoj u skladištu još 100 miliona kubika.

Rekao je i da na deponijama uglja tog energenta ima "oko 1,4 miliona tona" i da je to "taman onoliko koliko je Srbija uvezla uglja".

Cena gasa u Srbiji prva najniža u Evrpi, a cena struje druga, naglasio je.

On je dodao da se mora raditi na prehrambenoj sigurnosti i da Srbija sada ima rezerve pšenice za 20 meseci, suncokreta 30 meseci, a kukuruza za 13 meseci.

Najavio je i dalji rad na dualnom obrazovanju, nova ulaganja u IT sektor i veštačku inteligenciju, kao i ulaganje u velike projekte u zdravstvu, ali je naglasio i da se mora raditi na štednji u zdravstvu.

Govoreći o odbrani i bezbednosti, Vučić je rekao da je uloženo mnogo, a da će glavni zadatak biti da se 1.600 pripadnika specijalnih jedinica podigne na 5.000, a da će osnovne plate biti više od 2.000 evra, kao i da su stigle rakete "iz jedne zapadne zemlje".

"Kosovo ne priznaje 106 zemalja, priznaje 84"

Govoreći o Kosovu, Vučić je rekao da u ovom trenutku 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, da ga nedvosmisleno priznaju 84 države, dok za tri države to nije jasno.

"Imamo devet zemalja koje su povukle priznanje, čekamo desetu", kazao je Vučić.

Naglašavajući da je Srbija "mala", Vučić je rekao da ona tešmo može da se suprotstavi Kosova da postane član Saveta Evrope, ali da je situacija drugačija u UNESKO-u (Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu), jer je tu za članstvo potrebno dve trećine glasova "a to će malo teže da im ide".

Vučić je naglasio da Srbija "ne beži" ni odjednog od pet potpisanih sporazuma, "ni od šestog - a to je Povelja UN".

"Albanci i međunarodna zajednica nijedan od tih šest dokumenata ne mogu da poštuju, a samo im jedan tražimo", zaključio je Vučić.

Pozivi iz Evropske unije za uvodjenje sankcija Rusiji, zbog njene invazije na Ukrajinu, Vučić je ocenio kao "na brutalan način mešanje u naše unutrašnje stvari".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije FoNet.
XS
SM
MD
LG