Linkovi

Dečak i mladić ranjeni kod Štrpca, napadač uhapšen


Miloš Stojanović, jedan od povređenih u pucnjavi u Štrpcu, 6. januara 2023.
Miloš Stojanović, jedan od povređenih u pucnjavi u Štrpcu, 6. januara 2023.

Jedanaestogodišnji Stefan Stojanović i 21-godišnji Miloš Stojanović ranjeni su u petak u Gotovuši kod Štrpca, a kosovska policija je uhapsila napadača.

Napad se dogodio nešto posle 15 časova, a ranjeni Miloš Stojanović ispričao je novinarima da su otišli po Badnjak i izašli na put da se fotografišu, kada je naišao automobil iz kojeg je pucano na njih. Nakon što im je ukazana prva pomoć u Domu zdravlja u Štrpcu prebačeni su u Kliničko bolnički centar u Gračanici.

Radi se o pacijentima 2001. godište koji ima ustrelnu ranu šake i 2011. godište sa ustrelnom povredom levog ramena. Radi se o teškim povredama. Oni su za sada hemodinamski stabilni, hirurški su obrađeni, hospitalizovani su i biće primenjene sve procedure koje se sprovode u ovakvim situacijama", rekao novinarima dr Božidar Odalović iz KBC u Gračanici.

Odalović je naveo da je kod starijeg pacijenta urađena hirurška intervencija.

"Izvađen je projektil iz desne šake starijem pacijentu. To je metalno strano telo, verovatno metak, ali nije na meni da ja to određujem. Kod drugog pacijenta je prostrelna rana, bez stanog tela u ramenu, biće hospitalizovan, bez oštećenja neurovaskularnih elemenata tako da će i on biti praćen. Stabilno su i van su životne opasnosti", rekao je dr Odalović.

Kosovska policija saopštila je da je posle intenzivne istrage identifikovala i uhapsila 33-godišnjeg napadača, sa inicijalima A.K.

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj potvrdio je da je u slučaju ranjavanja srpskog dečaka i mladića u Štrpcu umešan pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga. On je u objavi na Fejsbuku izrazio najdublje žaljenje zbog ovog incidenta.

Poštovani građani, upravo sam obavešten da je jedan pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga uključen u slučaj koji se desio u Štrpcu. Slučajem se bave organi bezbednosti i pravosuđa“, napisao je Mehaj. On je naveo da će se slučaj tretirati i prema propisima i zakonima Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnih snaga.

Izražavam najdublje žaljenje zbog onoga što se dogodilo u Štrpcu. Povređenima želim brz oporavak. Ovakvi slučajevi su izolovani, ali kao takvi se ne smeju dešavati“, naveo je Mehaj.

“Ministarstvo odbrane i Kosovske bezbednosne snage ostaju posvećene služenju našim građanima bez razlike“, zaključio je kosovski ministar odbrane.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je, pozivajući se na izjave meštana, da je na Stojanoviće "bez povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac".

„Ovakav napad direktna je posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija koji svojim ponašanjem i potezima ohrabruje sve one koji žele srpsku krv, čak i na Božić. Zahtevamo hitnu i odlučnu reakciju međunarodne zajednice, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju će porodicama i povređenima pružiti svu neophodnu pomoć“, poručeno je iz kancelarije vlade Srbije posle prvih informacija o napadu.

Nakon što su dečaci upucani nekoliko stotina Srba blokiralo je magistralni put Štrpce - Uroševac kod sela Gotovuša gde se dogodio napad.

Građani Štrpca prekinuli blokadu puta posle obećanja o povećanju prisustva KFOR-a

Odbornik u Skupštini opštine Štrpce Slaviša Vasiljević rekao je za Glas Amerike nešto pre ponoći, da se građani Štrpca, koji su od 16 sati držali u blokadi magistralni put Štrpce – Uroševac kod sela Gotovuša i put Štrpce – Brezovica, polako razilaze.

Građani su ove puteve blokirali zbog ranjavanja Stefana Stojanovića (11) i Miloša Stojanovića (21), na koje je oko 15:30 pucao pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga, kojeg je potom uhapsila Policija Kosova.

Blokada puta između Gotovuše i Štrpca, posle ranjavanja dečaka i mladića srpske nacionalnosti
Blokada puta između Gotovuše i Štrpca, posle ranjavanja dečaka i mladića srpske nacionalnosti

“Pre oko sat vremena sam se vratio sa mesta gde su bile blokade, ali prema informacijama koje sada imam postignut je dogovor da se građani raziđu, jer su dobili obećanje da će biti pojačano prisustvo KFOR-a”, naveo je Vasiljević.

Prema njegovim rečima građani su nekoliko sati razgovarali sa predstavnicima KFOR-a i Policije Kosova.

Kurti zabrinut zbog povreda svojice mladih Srba

Premijer Kosova Aljbin Kurti osudio je ranjavanje dečaka i mladića kod Štrpca. On je na Fejsbuku napisao da je „duboko zabrinut zbog njihovih povreda.

Podsetio je da su van životne opasnosti i poželeo ima brz oporavak.

“Kosovska policija je uhapsila osumnjičenog koji bi bez sumnje mora i hoće da se suoči sa pravosudnim organima“, napisao je Kurti.

On je poručio da će “relevantne jedinice nastaviti istragu dok se ne otkriju sve okolnosti ovog neprihvatljivog čina koji je za svaku osudu”.

“Uveravam sve građane da je Kosovska policija u potpunosti angažovana u vršenju svojih dužnosti u cilju zaštite života i imovine svih bez razlike”, naveo je Kurti.

Oglasila se i misija OEBS-a na Kosovu koja je "najoštrije" osudila napad i pozdravila"brzu akciju policije Kosova i hapšenje osumnjičenog napadača".

"To mora biti praćeno priveđenjem pravdi odgovornih", poručeno je iz OEBS-a.

Vjosa Osmani: Nedopustiv čin

Predsednica Kosova Vjosa Osmani navela je da je ”ranjavanje mladića od 11 i 21 godine u Štrpcu nedopustiv čin” i da počinilac mora biti priveden pravdi.

“Institucije Kosova su u potpunosti posvećene obezbeđivanju bezbednog i mirnog okruženja građanima bez obzira na etničku pripadnost. Povređenima želim brz oporavak, a pozivam bezbednosne agencije da hitno i po zakonu reše slučaj”, navela je predsednica Kosova Vjosa Osmani u saopštenju za javnost.

Ramuš Haradinaj: Što pre otkriti okolnosti i motive

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je da je ranjavanje dvojice mladića u Štrpcu neprihvatljivo i kažnivo delo.

“Povređenima želim brz oporavak. Ujedno molim organe za sprovođenje zakona na Kosovu da što pre informišu javno mnjenje o okolnostima u kojima se događaj dogodio i njegovim motivima".

Haradinaj je apelovao “na porodicu i lokalne Srbe da ne padaju na propagandu da ovom incidentu daju političku konotaciju”.​

“Dajmo pravdi vremena da razjasni okolnosti i motive ovog incidenta”, naveo je Haradinaj na Fejsbuku.​

Lars Gunar Vigemark: Euleks osuđuje napad na mladića i dečaka u Štrpcu

„Euleks osuđuje današnji besmisleni napad na mladića i dečaka u Štrpcu i želi im brz oporavak. Naše misli su sa njihovim porodicama i lokalnom zajednicom“, saopštio je na svom Tviter nalogu šef Euleksa Lars Gunar Vigemark.

Vigemark je naveo da „istovremeno pohvaljuje Kosovsku policiju za brzo reagovanje i hapšenje osumnjičenog“ i dodao da će „u skladu sa svojim mandatom, Euleks pažljivo pratiti istragu i svaki naredni pravni postupak u ovom nasilnom krivičnom slučaju“.

Srpska lista: Napad na srpsku decu zahteva najoštriju reakciju međunarodne zajednice

“Srpska lista najoštrije osuđuje pokušaj ubistva srpskih dečaka u selu Gotovuša i zahteva da se odgovorni za ovaj brutalni i gnusni zločin najhitnije kazne”, navodi se u saopštenju, u kojem Srpska lista poziva međunarodu zajednicu i nadležne institucije da reaguju.

"Ovaj ničim izazvan napad na srpsku decu zahteva najoštriju reakciju međunarodne zajednice ali i nadležnih bezbednosnih institucija. Napad je direktna posledica antisrpske histerije koju podgreva Aljbin Кurti".

Srpska lista je u saopštenju uputila i pitanja ministru unutrašnjih poslova Kosova Đeljalju Svećlji.

“Ko je pokušao da ubije srpsku decu? Ko je odgovoran za ovaj brutalni napad? Da li su kriminalci na severu ili na jugu”.

Vladika Teodosije obišao ranjene: Da božićna radost zameni bol

Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je večeras u bolnici u Gračanici ranjene Stefana Stojanovića i Miloša Stojanovića.

On je njima i i njihovim porodicama uputio reči utehe i ohrabrenja, uz nadu da će božićna radost zameniti bol, kao i da će se ranjeni brzo vratiti svojim domovima.

XS
SM
MD
LG