Linkovi

Skoro trećina građana Crne Gore smatra da su vanredni izbori najbolje rješenje


ARHIVA: Podgorica tokom kampanje za lokalne izbore, 14. oktobra 2022. Foto (RFE/screenshot)
ARHIVA: Podgorica tokom kampanje za lokalne izbore, 14. oktobra 2022. Foto (RFE/screenshot)

Skoro trećina građana Crne Gore, “29,5 odsto, smatra da su vanredni parlamentarni, ali i predsjednički izbori najbolje rješenje za izlazak iz trenutke političke krize, a svega 2,8 odsto njih trenutnu Vladu Dritana Abazovića vidi kao najbolji model”, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR koje je predstavljeno u četvrtak.

To istraživanje, takođe, pokazuje da je za 19 odsto ispitanika najbolji model izlaska iz krize nova Vlada na čelu sa mandatarom kojeg bi podržale partije aktuelne parlamenatarne većine, Demokratski front, URA, Demokratska Crna Gora i Socijalistička narodna partija.

Izvršni direktor DAMAR-a Vuk Čađenović rekao je da, istraživanje sprovedeno u priodu od 10. do 18. novembra ove godine na uzorku od 1007 građana, pokazuje da “više od polovine građana Crne Gore smatra da u rješavanje političke krize u Crnoj Gori ne treba da se miješa medijator iz inostranstva, već da bi političari sami trebalo da nađu rješenje”.

Kada je posrijedi crnogorska spoljna politika “60,7 odsto građana saopštilo da Crna Gora u spoljnoj politici treba da se oslanja na Evropsku uniju, 14,7 odsto na Srbiju, 12,2 Rusiju, a skoro devet odsto za Sjedinjene Američke Države (SAD)”.

Predstavljanje istraživanja Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR, 24. novembra 2022.
Predstavljanje istraživanja Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR, 24. novembra 2022.

“Povjerenje u institucije u Crnoj Gori je nisko, iako bolje u odnosu na istraživanje koje je sprovedeno u oktobru”, kazala je izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević. Ona je navela da “nijedna institucija u na skali od jedan do četiri, ne bilježi ni trojku”.

"Najveće povjere iskazano je u odnosu prema vjerskim zajednicama, a najmanje prema političkim partijama", navela je Uljarević.

Ona je na konferenciji za novinare, takođe, kazala da je većina ispitanika na pitanje kako vide borbu protiv korupcije koju zagovara Vlada Dritana Abazovića, odgovorila da se radi o “obliku revanšizma ili o nečemu što je dio partijskih promotivnih aktivnosti, a da je malo onih koji vjeruju u iskrene namjere i vide to kao dio reformskih procesa”.


Istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR pokazuje da bi “61,6 odsto građana bilo za nezavisnu državu, ukoliko bi se ponovo glasalo na referendumu o državno pravnom statusu Crne Gore”, što je više u odnosnu na procenat građana koji je podržao nezavisnost 2006. godine.

Uljarević u vezi sa tim navodi da “20,3 odsto građana i dalje smatra da bi bolji oblik bila zajednica sa Srbijom, dok nešto manje od petine građana nema stav o ovom pitanju”.

Očekivano, oni koji se opredjeljuju nacionalno kao Crnogorci, ali i pripadnici manjinskih zajednica, glasali bi za nezavisnu Crnu Goru, dok je taj broj znatno manji kod nacionalno opredijeljenih Srba”, pojasnila je ona i naglasila da “ove brojke opominju na posljedice podjela na čijem se prevazilaženju nije posvećeno radilo poslednjih 16 godina, već su shodno potrebama donosilaca odluka, iz različitih struktura, održavane i nerijetko naglašavane”, kazala je Uljarević.

Istraživanje, takođe, ukazuje na podijeljenost građana kada su posrijedi usvojene Izmjene Zakona o predsjedniku države.

“37,9 odsto smatra da se radi o neustavnim izmjenama, a 33,9 odsto da nijesu neustavne, dok 28 nema stav o tom pitanju”, navodi izvršna direktorica CGO-a.

Ona je kazala i da “proteste, koji su organizovani nakon usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku države, podržava 35,6, odsto, dok ih 43,5 ne podržava, a 20,9 nema stav”.

Protest u Podgorici zbog izmjena Zakona o predsjedniku
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00


Uljarević je kazala da “većina građana 60,3 odsto vidi svoju budućnost u Crnoj Gori, dok 21,4 odsto ne vidi, a među njima su dominantno mladi ljudi”. Ona objašnjava da je “loša ekonomska situacija, ali i nestabilna politička situacija osnovni razlog koji građane opredjeljuju da svoju budućnost vide van Crne Gore.

“Oni koji bi željeli da emigriraju, uglavnom bi voljeli da žive u SAD ili nekoj od država EU, zatim skandinavskim zemljama, a slijede Srbija i Rusija”, pojasnila je Uljarević.

Kada je posrijedi ekonomski status građana Crne Gore, izvršni direktor DAMAR-a Vuk Čađenović navdi da podaci iz njihovog istraživanja pokazuju da je 47,3 odsto građana izjavilo da su prihodi domaćinstva dovoljni da jedva pokriju životne troškove u toku mjeseca, dok 31,2 njih je kazalo da ne može da pokrije mjesečne troškove domaćinstva”.

On je, takođe, rekao da je “čak 56,3 odsto građana izjavilo da su se suočili, ili poznaje nekoga ko se suočio sa nestašicom ljekova i medicinskih sredstava u Crnoj Gori u poslednje vrijeme”.

XS
SM
MD
LG