Linkovi

Istraživanje CEDEM-a: 51,6 odsto građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem


Istraživanje CEDEM-a
Istraživanje CEDEM-a

Istraživnje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), koje je objavljeno u četvrtak, pokazuje da "51,6 odsto građana Crne Gore smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, dok 20,4 odsto vjeruje da se kreće pravim putem".

Isto istraživaje pokazjuje da su građani Crne Gore veoma nezadovoljni Vladom Dritana Abazovića. Tako se "36,2 odsto građana izjasnilo da su nezadovoljni, uglavnom nezadovoljno je 20,9 odsto građana, uglavnom zadovoljnih je 20,4 odsto, a veoma zadovoljnih 3,4 odsto".

"Ukoliko bi se naredne nedjelje održali parlamentarni izbori, Demokratska partija socijalista osvojila bi 28,2 odsto glasova, Demokrate 14,9, Demokrastki front 14, Evropa sad 10,9 odsto glasova. Partija Dritana Abazovića URA bi imala 4,8 odsto, Socijalistička narodna partija 3,8, Socijaldemokratska partija 3,4, Bošnjačka stranka 3,3 odsto, a Socijaldemokrate 2,6 odsto", podaci su iz istraživanja CEDEM-a.

68 odsto podržava ulazak Crne Gore u EU, 42 u NATO

Prema istraživanju koje je sprovedeno u periodu od 11. do 27. juna 2022. , a u kojem je učestvovalo 1.026 ispitanika, "68 odsto je kazalo da podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, a 79 odsto bi podržalo takvu odluku ukoliko bi se o njoj izjašnjavali na referendumu".

Kad je riječ o članstvu u NATO, po istrživanju CEDEM-a, 42 odsto građana podržava članstvo u Alijansi, 41 odsto je protiv, dok 17 odsto nema stav o tom pitanju.

32 odsto rat u Ukrajini vidi kao agresiju Rusije

Na pitnje "Kako doživljavate rat u Ukrajini?", 32 odsto ispitanika se izjasnilo da ga vidi kao "kao agresiju Rusije na Ukrajinu", 17, 8 procenata ga vidi "kao odbranu Rusije od širenja NATO", dok 14, 8 odsto smatra da "Rusija jeste napala Ukrajinu, ali je to uradila stoga što se brani od širenja NATO".

Kada su posrijedi strani političari građani su najbolje ocijenili francuskog predsjednika Emanuela Makrona, srpskog Aleksandra Vučića, pa ruskog Vladimira Putina.

Šesnaest godina nakon obnove nezavisnosti, "62, 7 odsto građana bi danas glasalo za nezavisnu i međunarodno priznatu državu Crnu Goru", pokazuje istraživanje CEDEM-a, dok bi "13 odsto građana glasalo da Crna Gora bude u zajedničkoj državi sa Srbijom".

Podaci iz istraživanja, takođe, pokazuju da bi se, ukoliko bi u ovom trenutku bio održan popis, "48,6 odsto građana izjasnilo da govori srpskim jezikom, što je u odnosu na popis 2011. odsto skoro šest odsto više. Crnogorskim jezikom govori 36,1 odsto, što je gotovo isto kao u popisu iz 2011".

"Ako i danas bio održan popis 46,3 odsto garđana bi se izjasnilo kao Crnogorci, što je za gotovo dva odsto više nego u popisu iz 2011. Kao Srbi bi se izasnilo 32,8 odsto građana, što je za manje od četiri odsto više nego tokom prethodnig popisa", navedeno je u istraživanju CEDEM-a.

Građani najviše povjerenja imaju u sistem obrazovanja 52,8 odsto. Tu je došlo do značajne podrške u odnosu na prethodno istraživanje.

Došlo je i do pada podrške u Srpsku pravoslavnu crkvu u odnosu na
prethodno istraživanje. Sada u SPC vjeruje 45, 9 odsto građana.

Bivši ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović su, prema istraživanju
CEDEM-a, najpopularniji crnogorski političari.

"Lider Demokrata Aleksa Bečić je na trećem mjestu, zatim lider DPS-a Milo Đukanović, pa bivši premijer Zdravko Krivokapić, lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, pa premijer Dritan Abazović".

XS
SM
MD
LG