Linkovi

Istraživanje: Za razliku od zemalja EU, ruska propaganda u Crnoj Gori doživljava procvat


Tekst na portalu "Alo" od 28. februara
Tekst na portalu "Alo" od 28. februara

Digitalni forenzički centar Crne Gore (DFC) saopštio je da, za razliku od Evropske unije i društvenih mreža koji pokušavaju da ublaže efekte ruske propagande, u Crnoj Gori ona doživljava svoj procvat.

Iz DFC-a su naveli da se, putem određenih portala, TV stanica, mreža poput Telegrama, šire informacije, “precizno i dosljedno harmonizovane sa stavovima Moskve”.

"Jutros je objavljena još jedna dezinformacija na portalu IN4S, u kojoj se navodi da je viralna slika povrijeđene Olene Kurilo usljed ruskog bombardovanja Ukrajine zapravo nastala 2018”, rekli su iz DFC-a.

Na osnovu prepiski sa društvenih mreža, IN4S tvrdi da je fotografija nastala 2018, usljed eksplozije plina u zgradi u Kijevu, navodi se u saopštenju.

“Kontradiktorno je da navodni dokazi na koje se IN4S poziva (komentari sa društvenih mreža) govore da se eksplozija iz 2018. dogodila u Magnitorsku – gradu u Rusiji, a ne u Kijevu kako to tvrdi IN4S", naveli su iz DFC-a.

Oni kažu da se dokazi koje korisnici na društvenim mrežama nude “očigledne fotomontaže prilikom kojih se fotografije povrijeđene Ukrajinke dodaju na stare medijske tekstove”.

“Provjerom se lako može utvrditi da se te fotografije ne nalaze u originalnim tekstovima. Fotografija koju IN4S i brojni ruski mediji osporavaju je autentična, nije stara četiri godine, a evo i zašto”, objašnjavaju iz DFC-a i dodaju da se OSINT pretragom dolazi do informacije da se pomenuta fotografija prvi put pojavljuje 24. februara 2022. na portalu Al Džazira u 9:38 ujutro.

U opisu fotografije, kako kažu u Digitalnom forenzičkom centru Crne Gore, stoji da je žena ranjena nakon vazdušnog napada, kao i ime autora slike.

Ukrajinska ambasada: Putin uništava mirne ukrajinske gradove

Ukrajinska ambasada u Crnoj Gori saopštila je u srijedu da Putin “uništava mirne ukrajinske gradove”, navodeći da je u granatiranju Harkova stradalo je na desetine građana, a mnoge zgrade su uništene, prenosi RTCG.

Oni navode da su Rusi ozbiljno oštetili zgradu sociološkog fakulteta Harkovskog nacionalnog univerziteta "Karazin", a takođe i da su izveli raketni napad na zgradu Gradskog vijeća Harkova.

“Od 1. marta došlo je do pojačanog granatiranja Harkova od strane ruskih trupa koje su ušle sa teritorije Rusije. Nailazeći na odlučan otpor ukrajinske vojske i potpuni nedostatak simpatije kod stanovnika Harkova, ruska vojska je započela ciljano uništavanje gradske infrastrukture”, navodi se u saopštenju.

Ambasada Ukrajine u Podgorici navodi da su, “kao rezultat granatiranja balističkim projektilima, mnoge zgrade uništene, a broj ljudskih žrtava kreće na desetine”.

“Noćno bombardovanje grada vrše bombarderi koji ne prelaze ni rusko-ukrajinsku granicu. Pucaju i sa teritorije Bjelorusije”, saopštili su iz ambasade Ukrajine i dodali da je u sredu počelo masovno granatiranje sa višecijevnih bacača raketa „Grad", saopštili su, navodeći da se Rusi kriju iza mještana koje koriste kao živi štit, te da su uništavanje infrastrukture i pričinjena materijalna šteta dostigli neviđene nivoe.

U saopštenju se navodi da su, “konkretno, od 1. marta okupatori potpuno uništili nekoliko stambenih zgrada i domova, ozbiljno oštetili zgradu sociološkog fakulteta Harkovskog nacionalnog univerziteta "Karazin", a takođe su izveli raketni napad na zgradu Gradskog vjeća Harkova”.

XS
SM
MD
LG