Linkovi

Može li Ilon Mask da odbije ako mu sud naredi da kupi Tviter?


FILE - In this photo illustration, a phone screen displays the Twitter account of Elon Musk with a photo of him shown in the background, in Washington, D.C., April 14, 2022.
FILE - In this photo illustration, a phone screen displays the Twitter account of Elon Musk with a photo of him shown in the background, in Washington, D.C., April 14, 2022.

Kompanija Tviter tužila je Ilona Maska da ga primora da realizuje kupovinu te društvene mreže u vrednosti od 44 milijarde dolara. Šta će se dogoditi ako Tviter dobije tužbu, a najbogatiji čovek sveta, koji redovno prkosi regulatorima, odbije da se povinuje sudskoj odluci?

Da li sud može da naredi Masku da kupi Tviter?

Tviter traži od suda u Delaveru da, u skladu sa odredbama ugovora koji je kompanija sklopila sa Maskom - primora Maska da završi kupovinu po dogovorenoj ceni od 54,20 dolara po akciji.

Sud je ranije već izdavao takve naredbe. Kompanija prehrambenih proizvoda Tajson Fuds 2001. je dobila naređenje da ispoštuje sklopljeni ugovor u iznosu od 3,2 milijardi dolara sa kompanijom za pakovanje mesa IBP. Prošle godine sud je naredio kompaniji za privatni kapital Kolbert & Co. da realizuje dogovorenu kupovinu kompanije DekoPak Holding, koja pravi proizvode za dekoraciju kolača. Međutim, u tim slučajevima kupci nisu bili pojedinci, već kompanije. Takva sudska odluka za obeštećenje oštećene strane nikada do sada nije doneta u slučaju ovako velike kupovine.

Šta ako Mask odbije?

Pravna bitka između Maska i Tvitera odigraće se na sudu u Delaveru, koji je specijalizovan za sporove korporacija. Delaver je takođe popularna destinacija za registraciju većine američkih javnih kompanija, među kojima su Tesla Inc i druge Maskove kompanije kao što su Boring, za bušenje tunela, i Spejs Eks. To sudu daje jurisdikciju nad značajnim delovima Maskove imovine kako bi ga, ukoliko bude potrebno, primorao da se povinuje njegovoj odluci. Advokati kažu da će sud na početku proglasiti Maska krivim za nepoštovanje suda i izdavati mu novčane kazne dok se ne povinuje odluci.

Ako Mask nastavi da ignoriše odluku, sud bi mogao da naredi Tesli i drugim kompanijama registrovanim u Delaveru u kojima Mask ima deonice da mu zamrznu imovinu.

"Biće tretiran kao otac koji ne plaća alimentaciju", objašnjava Majnor Majers, profesor prava na univerzitetu Konektikata.

Šta je sud radio u ranijim slučajevima?

Kada je jedan od najvećih spoljnih deoničara 2012. tužio kompaniju ZST Digital Networks registrovanu u Delaveru tražeći pristup njenom računovodstvu usled navoda o neregularnostima, kineska kompanija je odbila da se povinuje odluci. Trevis Lester, sudija iz Delavera, imenovao je stečajnog upravnika kako bi prinudio kompaniju da preda podatke iz računovodstva. Takođe je dozvolio stečajnom upravniku da zatraži hapšenje direktora kompanije ukoliko posete Sjedinjene Države. Sud je takođe primorao druge kompanije da se povinuju njegovim odlukama upozoravajući direktore da će se smatrati lično odgovornim za plaćanje nagomilanih kazni.

En Lipton, profesorka prava na Univerzitetu Tulejn, kaže da postoje brojni primeri pojedinaca koji su se protivili sudskim presudama i ulagali žalbe kako bi odložili trenutak kada će se povinovati odluci. Međutim, na kraju bi poslušali sud i ona očekuje da će isto biti sa Ilonom Maskom. "On nije zaista lud", ističe Lipton.

XS
SM
MD
LG