Linkovi

Bajden: Razgovori sa liderima G7 o mogućim novim sankcijama Rusiji


Američki predsednik Džo Bajden obraća se medijima u Beloj kući (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein?
Američki predsednik Džo Bajden obraća se medijima u Beloj kući (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein?

- Američki predsednik Džo Bajden rekao je u sredu da će ove nedelje razgovarati sa drugim liderima Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija (G7) o potencijalnim dodatnim sankcijama protiv Rusije zbog njenog rata u Ukrajini.

"Uvek smo otvoreni za dodatne sankcije. Razgovaraću ove nedelje sa članovima G7 o tome šta ćemo raditi", rekao je Bajden u odgovoru na pitanja novinara o američkim planovima, nakon što je Evropska unija u sredu predložila najoštrije sankcije protiv Moskve.

Nove mere, koje je EU predložila, obuhvataju embargo na uvoz ruske nafte za 6 meseci, sankcije protiv ruskih banaka i zabranu emitovanja ruskih medija.

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen rekla je u sredu da su SAD u stalnim razgovorima sa partnerima o dodatnim sankcijama protiv Rusije i da bi mogle da preduzmu "dodatne akcije" da izvrše pritisak na Moskvu da zaustavi agresiju protiv Ukrajine.

Jelen je na konferenciji, koju je organizovao dnevnik Vol strit džurnal, rekla da su dodatne mere verovatne "ako Rusija nastavi rat protiv Ukrajine".

Rusija je intenzivirala ofanzivu u istočnoj Ukrajini, saopštilo je u sredu ukrajinsko Ministarstvo odbrane, gotovo 10 nedelja nakon početka rata u kojem su poginule hiljade ljudi, raseljeni milioni, a ukrajinski gradovi sravnjeni sa zemljom.

Rusija je takođe intenzivirala napade na ciljeve u zapadnoj Ukrajini da bi, kako je saopštila, poremetila zapadne isporuke oružja Kijevu, dok je Belorusija najavila velike vojne vežbe.

XS
SM
MD
LG