Linkovi

Bajdenov predlog budžeta: Više novca za vojsku, veći porez milijarderima


Predsednik Džo Bajden govori na skupu u Beloj kući
Predsednik Džo Bajden govori na skupu u Beloj kući

Američki predsednik Džo Bajden u ponedeljak je podneo Kongresu predlog budžeta u iznosu od 5.790 milijardi dolara (5,79 biliona), koji predviđa rekordno mirnodopsko izdvajanje za vojsku, povećanje poreza milijarderima i kompanijama i smanjenje deficita.

U predlogu budžeta za fiskalnu 2023. godinu, koja u Americi počinje 1. oktobra, Bajden je izneo prioritete administracije, uključujući i predizborno obećanje da će bogati i kompanije plaćati veći porez. Međutim, kako podseća agencija Rojters, reč je uglavnom o spisku želja, s obzirom na to da konačnu odluku o budžetskim pitanjima donose članovi Kongresa.

Plan je zasnovan na ekonomskim procjenama zaključno sa 10. novembrom, pre ruske invazije na Ukrajinu, koja je pogoršala prethodne inflatorne pritiske na cene energenata i hrane.

Bajdenova glavna ekonomska savetnica Sesilija Rouz rekla je da administracija i dalje smatra da će inflacija da popusti tokom godine.

"Budžetom, koji sam danas objavio, šalje se jasna poruka da vrednujemo fiskalnu odgovornost, bezbednost i sigurnost na unutrašnjem planu i širom sveta, i investicije potrebne da se nastavi pravedan rast i izgradi bolja Amerika", poručio je Bajden u saopštenju.

Bajden je dodao da traži veću vojnu potrošnju za jačanje američke vojske i za "čvrst odgovor na Putinovu agresiju protiv Ukrajine, sa milijardu dolara dodatne američke pomoći za ukrajinske ekonomske, humanitarne i bezbednosne potrebe".

Američki predsednik rekao je da je njegova administracija na putu da smanji federalni deficit za više od 1.300 milijardi dolara ove godine, čime bi se prepolovio dug od poslednje godine prethodne Trampove administracije, dok bi se istovremeno osnažila ekonomija.

"Mojim budžetom će se nastaviti taj napredak, dodatno smanjiti deficit daljom podrškom ekonomskom rastu koji je doveo do povećanja profita, i osigurati da milijarderi i velike korporacije plaćaju svoj, fer deo", naglasio je Bajden.

Bajdenov budžet takođe predviđa više novca za borbu protiv oružanog nasilja, veće ulaganje u sprečavanje kriminala i lokalne intervencije za sprečavanje nasilja, kao i dodatna sredstva za jeftinije stanove.

Porez za milijardere

Zbog neslaganja u Demokratskoj stranci, Bajdenov budžet ne obuhvata odredbe koje se tiču planova za poboljšanje životne sredine, zdravstvene zaštite, obrazovanja, stambene infrastrukture i proizvodne konkurentnosti.

Međutim, predviđa novi minimalni porez od najmanje 20 odsto na zarade milijardera, uključujući i dobit na investicije koje nisu prodate.

Porez bi se odnosio na 0,01% američkih domaćinstava - onih koja zarađuju više od 100 miliona dolara - dok bi više od polovine novih doprinosa poticalo od domanćinstava vrednih više od milijardu dolara, saopšteno je iz Bele kuće. Dodaje se da bi to smanjilo deficit za 360 milijardi dolara tokom naredne decenije.

Bajden je više puta poručio da američki poreski sistem previše nagrađuje bogate, te da bi oni trebalo da plaćaju više za socijalne usluge.

Budžetom je predviđeno i povećanje korporativnog poreza na 28 odsto, kao i druge promene poreskog sistema da bi se podstakle investicije i otvaranje radnih mesta.

Predlog obuhvata i 773 milijardi dolara za Pentagon pa bi, zajedno sa drugim sredstvima, ukupni budžet za nacionalnu bezbednost bio više od 800 milijardi.

XS
SM
MD
LG