Linkovi

Sjedinjene Države zabranile uvoz ruske nafte zbog rata u Ukrajini


Američki predsednik Džozef Bajden (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Američki predsednik Džozef Bajden (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će Sjedinjene Države uvesti zabranu na uvoz nafte iz Rusije.

"Zabranjujemo celokupan uvoz ruske nafte i gasnih energenata. To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama. Američki građani zadaće još jedan moćan udarac ratnoj mašineriji Vladimira Putina", rekao je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući.

Istakao je da ta odluka uživa dvopartijsku podršku u Americi i doneta je u konsultacijama sa američkim saveznicima.

Imamo razumevanja za to da brojni saveznici nisu u mogućnosti da nam se pridruže. Ostajemo ujedinjeni da izvršimo pritisak na Putina”, istakao je Bajden.

Plan EU za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa

Evropska komisija je u utorak objavila planove da već ove godine smanji zavisnost Evropske unije od ruskog gasa za dve trećine i da više ne zavisi od ruskih energenata "mnogo pre 2030. godine".

Komisija je najavila da će se brže prebaciti na alternativne zalihe i proširiti upotrebu obnovljivih izvora energije u okviru predstavljenih planova, za čiju realizaciju će uglavnom biti odgovorne vlade članica EU.

"Odgovor na naša strahovanja u pogledu bezbednosti je u obnovljivim izvorima energije i diversifikaciji zaliha. Biće teško, veoma teško. Ali je moguće", rekao je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

Komisija je navela da bi gas i tečni prirodni gas iz zemalja kao što su SAD i Katar mogli da ove godine nadomeste više od trećine količine koju Evropa godišnje uvozi iz Rusije. Do 2030. godine bi takođe mogla da pomogne upotreba biogasa i vodonika.

Određenu količinu gasa ove godine bi mogli da nadomeste i novi projekti za solarnu i energiju vetra, dok bi se njihovi kapaciteti utrostručili do 2030.

Evropa ima dovoljno zaliha gasa za ovu zimu, ali analitičari smatraju da bi duža obustava uvoza ruskih energenata pogodila evropsku ekonomiju i dovela do uvođenja hitnih mera kao što je zatvaranje fabrika.

Američki predsednik ukazao je da i će ta odluka, kako se izrazio, imati svoju cenu po Sjedinjene Države.

Odbrana slobode ima svoju cenu i to republikanci i demokrate razumeju. Oni su se saglasili sa ovom odlukom, koja ima dvostranačku podršku”, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, rat koji je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin, nanoši štetu američkih porodicama kada je reč o cenama goriva.

Nakon ovog poteza – cena goriva će poskupeti. Ali, to ne bi trebalo da bude razlog da naftne kompanije povećavaju profit. Kompanije ne bi trebalo da prekomerno povećavaju cene”, istakao je Bajden.

Američki predsednik rekao je i da će SAD sa svojim saveznicima podeliti teret izbegličke krize koju je uzrokovala ruska agresija u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Državama i predsedniku Bajden zbog te odluke i liderstva. Ocenio je da zabrana uvoza ruske nafte, gasa i uglja u SAD zadaje "udarac u srce Putinonvoj ratnoj mašineriji" i pozvao druge zemlje i lidere da slede taj primer.

Sjedinjene Države su potez o zabrani uvoza nafte iz Rusije povukle samostalno - ali u bliskim konsultacijama sa evropskim saveznicima koji više zavise od ruskih energenata. Evropske države saopštile su da planiraju da smanje zavisnost od Rusije kada je reč o energetskim potrebama, ali će biti potrebno vreme da se nadoknade zalihe bez nanošenja velike štete ekonomijama.

Ruski gas čini trećinu evropskih energetskih potreba, dok Amerika ne uvozi prirodni gas iz Rusije.

Bajden je na početku sukoba objasnio svoje oklevanje da uvede sankcije na uvoz ruske nafte, porukom da pokušava da "ograniči posledice koje Amerikanci trpe na benzinskim pumpama".

Cene goriva rastu nedeljama zbog konflikta i u očekivanju potencijalnih sankcija protiv ruskog energetskog sektora. Prosečna cena galona (3,8 litara) u SAD u utorak je dostigla rekordnih $4.17 dolara, što je rast za 10 centi za jedan dan, i 55 centi od prošle nedelje, pokazuju podaci Američkog automobilskog udruženja (AAA).

Sjedinjene Države uvoze oko 100.000 barela dnevno iz Rusije, što je samo oko 5 odsto ruskog izvoza sirove nafte, prema podacima kompanije "Rystad Energy". Prošle godine, oko 8 odsto američkog uvoza nafte bilo je iz Rusije.

Pre američke zabrane, mnoge zapadne energetske kompanije, među kojima su Ekson Mobil i BP, prekinule s poslovne veze sa Rusijom i ograničile uvoz. Šel, koji je proteklog vikenda kupio rusku naftu, izvinio se u utorak zbog tog poteza i obećao da će zaustaviti dalju kupovinu ruskih energenata. Preliminarni podaci američkog Sekretarijata za energiju pokazuju da poslednje nedelje u februaru nije bilo uvoza ruske sirove nafte.

Vest o Bajdenovoj odluci prvo je preneo Blumberg. Pre invazije, nafta i gas činili su više od trećine prihoda ruske vlade. Globalne cene energije skočile su posle invazije i nastavile da rastu uprkos puštanju nafte iz strateških rezervi, zbog čega je ruski izvoz postao još unosniji.

Ruska nafta čini mali deo ukupnog uvoza energenata u SAD i Amerika bi to mogla da nadomesti uvozom iz drugih zemalja. Međutim, to bi moglo da bude politički problematično. Vodeći američki senatori upozorili su Bajdenovu administraciju da ne sklapa dogovore o uvozu nafte sa režimom Nikolasa Madura u Venecueli.

"Napori Bajdenove administracije da ujedini celi svet protiv krvoločnog tiranina u Moskvi ne bi trebalo da budu podriveni davanjem podrške diktatoru protiv kojeg se vodi istraga za zločine protiv čovečnosti u Karakasu. Demokratske aspiracije naroda Venecuele, kao i odlučnost i hrabrost ukrajinskog naroda, vrede više od nekoliko hiljada barela nafte", poručio je demokratski senator Bob Menendez, predsedavajući senatskog Spoljnopolitičkog odbora.

XS
SM
MD
LG