Linkovi

Kongres ukinuo trgovinske povlastice Rusiji i zabranio uvoz ruske nafte


ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/Patrick Semansky)

Američki Kongres u četvrtak je usvojio zakonske predloge o ukidanju povlašćenog trgovinskog statusa Rusije i njenog saveznika Belorusije, i o zabrani uvoza ruske nafte, zbog invazije na Ukrajinu.

Svih 100 članova Senata glasalo je za ukidanje takozvanog Stalnog normalnog trgovinskog statusa Rusije (PNTR), a zatim i za embargo na rusku naftu.

Predlozi su zatim prosleđeni Predstavničkom domu gde su brzo usvojeni - trgovinska mera sa 420 glasova ZA i 3 protiv, a energetska sa 413 glasova ZA i 9 protiv. Očekuje se da predsednik Džo Bajden potpiše oba zakonska predloga.

Predlog o ukidanju trgovinskih povlastica omogućava Bajdenovoj administraciji da podigne tarife na uvoze iz Rusije i Belorusije. Drugom merom, Bajdenova prethodna uredba o zabrani uvoza ruske nafte, gasa i uglja postaje zakon.

Donji dom američkog Kongresa je oba zakonska predloga usvojio ranije, ali je morao ponovo da ih razmotri zbog promena u senatskim verzijama.

Demokrate u Senatu prvobitno nisu bile stavile zakonski predlog o zabrani uvoza ruske nafte na dnevni red, zbog čega su republikanci odbijali da podrže ukidanje povlašćenog trgovinskog statusa Rusije bez garancija o usvajanju naftnog embarga.

Prema zakonu, Kongres mora da odobri promene u trgovinskom statusu Rusije i Belorusije.

Pojedini senatori takođe nisu bili saglasni u pogledu teksta odredbe zakonskog predloga kojom se produžava Magnitski zakon, koji predviđa uvođenje sankcija zbog kršenja ljudskih prava.

Senatori su kasno u sredu objavili kompromis koji je previđao da se prvo razmatra mera o trgovini, a zatim o energetici.

XS
SM
MD
LG