Linkovi

Ko su Putinove ćerke i zašto su pod američkim sankcijama?


Katerina Tihonova, jedna od Putinovih ćerki, na Svetskom prvenstvu u plesu u Krakovu 2014.
Katerina Tihonova, jedna od Putinovih ćerki, na Svetskom prvenstvu u plesu u Krakovu 2014.

Poslednja runda američkih sankcija Rusiji obuhvatila je i dve ćerke Vladimira Putina, Katerinu i Mariju, za koje američki zvaničnici sumnjaju da kriju Putinovo bogatstvo.

Putinova ćerka Katerina Vladimirovna Tihonova je direktorka tehnološke kompanije koja sarađuje sa ruskom vladom i odbrambenom industrijom. Druga ćerka, Marija Vladimirovna Voroncova je na čelu istraživačkih projekata u oblasti genetike, za koje se zna da su dobili milijarde dolara od Kremlja i da ih lično nadgleda Putin.

"Imamo razloga da verujemo da Putin, kao i mnogi njegovi saveznici i oligarsi, stavlja deo bogatstva i imovine na ime članova svoje porodice, a onda oni to bogatstvo i nekretnine ubacuju u američki finansijski sistem i druge sisteme u svetu. Verujemo da se Putinova imovina krije iza članova njegove porodice i zato im uvodimo sankcije", rekao je zvaničnik SAD koji je želeo da ostane anoniman.

Rojters nije uspeo da dobije komentar Putinovih ćerki, niti Kremlja.

Koliko je Putin zaista bogat je osetljivo pitanje u Rusiji. Kremlj je prošle godine demantovao da je Putin vlasnik palate na Crnom moru, za šta ga je optužio opozicionar Aleksej Navalni.

Ko su Putinove ćerke?

Putinove ćerke nikada nisu javno govorile o tome da im je otac predsednik Rusije, a ni on nikada nije želeo da odgovara na pitanja o njima.

Rojtersovo istraživanje iz 2015. pokazalo da Katerina, koja je i rok end rol plesačica, ima dobre veze i uticaj među novom generacijom moskovske elite.

"Dvadesetdevetogodišnja Katerina sebe predstavlja kao suprugu Kirlia Šamalova, sina Nikolaja Šamalova, dugogodišnjeg Putinovog prijatelja. Stariji Šamalov je jedan od vlasnika Banke Rusije, koju američki zvaničnici smatraju ličnom bankom ruske elite", navodi se u istraživaju.

Kiril i Katerina zajedno imaju oko 2 milijarde dolara u kompanijskim obveznicama, pokazuje Rojtersova finansijska analiza. Uz to poseduju i drugu imovinu i novac.

Putinova starija ćerka Marija je studirala biologiju na Univerzitetu u Sankt Petersburgu i medicinu na Moskovskom univerzitetu. Bavi se genetskim istraživanjima, za koje je Putin rekao da su oblast koja će "odrediti budućnost celog sveta". Specijalizirala je endokrinologiju 2015. u Moskvi i jedna je od autora knjige o poremećajima rasta kod dece.

Prema navodima ruskih i zapadnih medija, Marija je udata za holandskog biznismena Jorita Josta Fasena. Njen suprug radi za Gasprombanku koja daje zajmove Putinovim saradnicima.

XS
SM
MD
LG