Linkovi

Nove sankcije Moskvi zbog Buče, na meti ćerke Putina i Lavrova, Medvedev, banke...


Telo mrtve osobe rukama vezanim na leđima u Buči. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da je u tom mestu počinila ratni zločin nad civilima.
Telo mrtve osobe rukama vezanim na leđima u Buči. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da je u tom mestu počinila ratni zločin nad civilima.

Sjedinjene Države su u koordinaciji sa zapadnim saveznicima uvele nove sankcije koje se odnose na ruske banke i pripadnike elite, uključujući i ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina, u odgovoru na "zverstva" počinjena u Ukrajini.

Posle optužbi Vašingtona i Kijeva da su ruski vojnici u gradu Buča počinili ratne zločine, Bela kuća je saopštila da uvodi pune sankcije najvećoj ruskoj banci Sberbanki, u kojoj je trećina ruskih bankarskih sredstava, i Allfabanki, četvrtoj najvećoj finansijskoj instituciji, ali su iz sankcija izuzete energetske transakcije. Dve banke su saopštile da nove sankcije neće značajnije uticati na njihovo poslovanje.

Amerika je takođe uvela sankcije odraslim ćerkama ruskog predsednika, Mariji Putin i Katerini Tihonovoj, zatim ženi i ćerki šefa diplomatije Sergeja Lavrova, premijeru Mihailu Mišustinu i članovima ruskog Saveta za bezbednost, među kojima je bivši predsednik i premijer Dmitrij Medvedev.

Članovi Putinove porodice će zbog sankcija biti odsečeni od američkog finansijskog sistema, a biće im i zamrznuta sva imovina koju eventualno imaju u Americi.

Američki predsednik Džo Bajden takođe je potpisao uredbu kojom se zabranjuje Amerikancima da ulažu u Rusiju, bez obzira na to gde žive. Iz Bele kuće je saopšteno i da Sekretarijat za finansije priprema dodatne sankcije protiv velikih ruskih državnih preduzeća.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije u Vašingtonu rekao je da Sjedinjene Države “dramatično eskaliraju” finansijski šok u Rusiji, blokiranjem najvećih banaka u toj zemlji. Rusi će, kako je taj zvaničnik naveo, možda biti primorani da se vrate na životni standard iz doba Sovjetskog Saveza 1980-tih.

Američki predsednik je nove američke sankcije, koje je nazvao razornim, povezao sa zverstvima u Buči.

“Stavio sam do znanja da će Rusija odmah platiti tešku cijenu zbog zverstava u Buči”, tvitovao je Bajden.

Bajden je kasnije, na jednom skupu u Beloj kući, rekao da SAD planiraju da nastave da podižu ekonomsku cenu invazije za ruskog lidera.

Bela kuća je prethodno saopštila da će"SAD će sa G7 i EU, nastaviti da nameću teške i neposredne ekonomske posledice Putinovom režimu zbog zverstava u Ukrajini, uključujući i u Buči".

U saopštenju se navodi da eksperti predviđaju pad BDP-a u Rusiji ove godine za do 15 odsto. U saopštenju se takođe napominje da je inflacija u toj zemlji već iznad 15 odsto i da će dalje rasti, a da je više od 600 kompanija iz privatnog sektora napustilo rusko tržište. Procenjuje se i da će Rusija verovatno izgubiti status velike ekonomije.

Američki Sekretarijat za pravosuđe je odvojeno, u sredu, podigao optužnicu protiv ruskog oligarha Konstantina Malofejeva zbog kršenja sankcija uvedenih Rusiji, navodeći da je finansirao Ruse koji su promovisali separatizam na Krimu.

Sekretar za pravosuđe Merik Garland rekao je da je Malofejev pokušavao da izbegne američke sankcije koristeći saučesnike da tajno kupuju medijske organizacije širom Evrope. Dodao je da su američke vlasti takođe zaplenile milione dolara sa računa u jednoj američkoj finansijskoj instituciji koji se mogu povezati sa kršenjem sankcija.

Reporterka Glasa Amerike u Buči
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Garland je takođe rekao da su vlasti poremetile globalnu malignu kompjutersku mrežu poznatu kao “botnet” koju kontroliše ruska vojna obavještajna agencija GRU.

Bela kuća je saopštila da će nastaviti sa pritiskom da i zemlje poput Indije uvedu sankcije Rusiji i igraju "konstruktivnu" ulogu u tom procesu.

U američkom Kongresu, sekretarka za finansije Dženet Jelen upozorila je Kinu da je Vašington spreman na sankcije protiv Pekinga u slučaju kineske agresije na Tajvan.

Jelen je tokom svedočenja pred Odborom za finansije Predstavničkog doma rekla da Bajden želi da se Rusija isključi iz G20 i da će SAD bojkotovati "niz sastanaka te grupe" u Indoneziji, ako budu učestvovali ruski zvaničnici.

U međuvremenu, Britanija je odlučila da zamrzne sredstva Sberbanke i najavila da će zabraniti uvoz ruskog uglja i nafte do kraja 2022. godine, u okviru nove runde koordinisanih zapadnih sankcija čiji cilj je, kako je saopšteno, da se "izgladni Putinova ratna mašina".

Sankcije su uvedene i protiv još 8 oligarha, aktivnih u industrijskom sektoru, uključujući za proizvodnju đubriva, nafte, gasa, kamiona i dijamanata.

Biće zabranjene i investicije u Rusiji, koje su u 2020. godine iznosile više od 11 milijardi funti, kao i izvoz ključne opreme za preradu nafte.

XS
SM
MD
LG