Linkovi

Kuleba NATO-u: Vi dajete oružje, mi žrtvujemo živote i rat ne ide van Ukrajine


Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pred sastanak sa predstavnicima zemalja članica NATO-a u Briselu, 7. aprila 2022.
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pred sastanak sa predstavnicima zemalja članica NATO-a u Briselu, 7. aprila 2022.

BRISEL - Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba odbacio je kao neosnovana strahovanja pojedinih članica NATO-a da će biti uvučene u sukob ako Ukrajini pošalju oružje. On je tražio da se Ukrajini da ono što joj treba i da će se Ukrajinci boriti - da niko drugi ne bi morao.

"Mislim da je naša ponuda fer: Vi nama dajete oružje, mi žrtvujemo živote i rat ne ide van Ukrajine", rekao je Kuleba.

Ukrajinski predstavnik govorio je u Briselu pred sastanak sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica NATO-a.

"Što više oružja dobijemo i što pre ono stigne u Ukrajinu, više života će biti spaseno, više gradova i sela neće biti uništeno, neće biti više Buča", rekao je Kuleba, podsećajući na slike mrtvih civila koje su isplivale u javnost u mestu Buča, posle povlačenja ruskih snaga.

Zapis iz Buče
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je posle sastanka rekao da su se članice alijanse saglasile da osnaže podršku Ukrajini koju, kako je naveo, snabdevaju širokim rasponom oružanih sistema.

Stoltenberg je novinarima rekao da su se članice takođe saglasile da više pomognu drugim partnerima i ojačaju njihovu sposobnost da se sami brane, uključujući Gruziju i Bosnu i Herecegovinu.

Kuleba je prethodno pozdravio nove zapadne sankcije Rusiji, ali je pozvao i na još oštrije mere - uključujući i na totalni embargo na rusku naftu i gas, blokadu svih ruskih banaka iz SWIFT sistema za međunarodne transakcije i zatvaranje luka za ruska plovila i robu.

"Nadam se da se nikada nećemo suočiti sa time da su potrebni zločini poput Buče kako bi se pojačale sankcije, da šokiramo naše partnere do te mere da oni sednu i kažu "okej, sada moramo da uvedemo nove sankcije", kaže Kuleba.

"Ne želim da verujem da Ukrajinci treba da plate svojim životima, prolaze kroz patnju i pakao, da bi partneri dobili političku volju i uveli sankcije", rekao je ukrajinski šef diplomatije pred sastanak u Briselu.

XS
SM
MD
LG