Linkovi

Ukrajina traži totalni embargo na rusku naftu


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju UN, 5. aprila 2022.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju UN, 5. aprila 2022.

Ukrajina želi sankcije koje su dovoljno ekonomski štetne po Rusiju, da bi morala da okonča rat. Kijev optužuje pojedine zemlje da i dalje na prvo mesto stavljaju novac umesto da kazne Moskvu zbog ubijanja civila, koje Zapad karakteriše kao ratni zločin.

"Demokratski svet mora u potpunosti da prestane da kupuje rusku naftu i potpuno blokira ruske banke iz međunarodnog finansijskog sistema", rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

Istakao je i da, pošto su u javnost isplivale fotografije mrtvih civila u Buči, Rusija sada želi da zataška tragove ratnih zločina.

"Imamo informacije da je ruska vojska promenila taktiku i da želi da skloni tela ubijenih sa ulica. Pokušava da sakrije dokaze", rekao je Zelenski, koji takođe nije izneo dokaze za to.

Moskva negira da ubija civile i tvrdi da su slike iz Buče nameštene kako bi se opravdalo uvođenje novih sankcija Rusiji i podrivali mirovni pregovori.

Ruska invazija traje već šest nedelja i za to vreme 4 miliona Ukrajinaca izbeglo je iz zemlje, hiljade su ubijene i ranjene, četvrtina ukupne popualcije je bez krova nad glavom, gradovi su postali ruševine.

Vašington je u sredu objavio nove sankcije kojima su obuhvaćene i Putinove ćerke, kao i ruska Sberbanka. SAD takođe žele da Moskvu izbace iz G20.

UN će u četvrtak glasati o izbacivanju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, što je Moskva ocenila kao "neprijateljski gest".

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da saveznici treba da idu korak dalje.

"Sankcije Rusiji moraju biti dovoljno razarajuće da bi okončala rat. Moj cilj je da se Rusiji zabrani nabavka tehnologije, opreme, minerala, kako ne bi mogla da proizvodi oružje".

EU će o novim sankcijama odlučivati u četvrtak ili petak, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Ukrajina je pozvala NATO da joj obezbedi još aviona, sistema za PVO, raketa i borbenih vozila.

XS
SM
MD
LG