Linkovi

SAD i NATO obećali Ukrajini više oružja, EU zabranila uvoz ruskog uglja


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, američki državni sekretar Entoni Blinken i ministri inostranih poslova zemalja članica alijanse u sedištu u Briselu (Foto: Evelyn Hockstein/Pool via AP)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, američki državni sekretar Entoni Blinken i ministri inostranih poslova zemalja članica alijanse u sedištu u Briselu (Foto: Evelyn Hockstein/Pool via AP)

Sjedinjene Države poslaće nove oružane sisteme Ukrajini, najavio je u četvrtak američki državni sekretar Entoni Blinken, nakon što su se ministri inostranih poslova zemalja članica alijanse saglasili da ubrzaju isporuke oružja u odgovoru na rusku invaziju.

Posle poziva ukrajinskog šefa diplomatije Dmitra Kulebe da se okončaju birokratska kašnjenja, Blinken je rekao da SAD i 30 drugih zemalja šalju oružje Ukrajini i da će se taj proces intenzivirati.

"Nećemo dozvoliti da išta spreči da Ukrajinci dobiju ono što je potrebno, što i mi verujemo, da budu efikasni", rekao je Blinken na konferenciji za novinare posle ministarskog sastanka u Briselu. Takođe je govorio o "novim sistemima" koje NATO saveznici do sada nisu isporučivali Ukrajini, ali nije izneo više detalja.

NATO diplomate su navele da to delom znači da se pomogne Ukrajini da se preusmeri sa arsenala iz sovjetskog doba na modernije oružje, prenosi agencija Rojters. Blinken je rekao da su SAD već pristale da Kijevu pošalju protiv-avionske sisteme, ručno protiv-tenkovsko oružje i oklopna vozila.

Kuleba je na sastanku NATO-a tražio avione, rakete, oklopna vozila i protiv-vazdušne sisteme.

U međuvremenu, članice Evropske unije odobrile su nove sankcije protiv Rusije, uključujući embargo na uvoz uglja, zabranu izvoza oružja Rusiji, zatvaranje evropskih luka za ruske brodove i zabranu izvoza visoko-tehnoloških proizvoda Moskvi.

Zabrana uvoza ruskog uglja je prva kaznena mera EU koja se odnosi na unosnu energetsku industriju u Rusiji, rekao je neimenovani zvaničnik, a prenosi agencija Asošijeted pres. EU je već počela da radi na dodatnim sankcijama, uključujući i u uvoz nafte.

Posle šest nedelja rata, koji Moskva zove specijalnom vojnom operacijom, Ukrajina je navela da Rusija nastavlja da granatira istočne gradove posle povlačenja snaga iz okoline Kijeva.

XS
SM
MD
LG