Linkovi

Tri samoubistva u sedam dana - danak traume preživelih posle masovnih pucnjava


Spomenik žrtvama pucnjave u školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu na Floridi.
Spomenik žrtvama pucnjave u školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu na Floridi.

Samoubistva tri osobe u nešto više od nedelju dana, od kojih su dve preživele masovnu pucnjavu a treća izgubila dete u masakru, otvorila su pitanje da li je samoubistvo jednog inspirisalo druge da dignu ruku na sebe, i da li postoji način da se to spreči.

Dvoje učenika srednje škole na Floridi u kojoj je naoružani napadač prošle godine ubio 17 njihovih vršnjaka, oduzelo je sebi život ovog meseca u razmaku od nedelje dana. Ubrzo je samoubistvo izvršio i otac devojčice koja je bila jedna od dvadeset žrtava masovnog ubistva u osnovnoj školi u saveznoj džavi Konektikat.

Godinu i mesec dana posle masovne pucnjave u srednjoj školi Parklend na Floridi, rane nisu zarasle. Učenica Sidni Aielo izvršila je samoubistvo 17. marta. Njeni roditelji kažu da ju je proganjao osećaj krivice što je preživela masovno ubistvo svojih vršnjaka i nedavno joj je uspostavljena dijagnoza post-traumatskog stresa. U roku od nedelju dana život je sebi oduzela još jedna osoba koja je preživela napad u Parklendu, a u ponedeljak je samoubistvo izvršio otac devojčice ubijene 2012. u osnovnoj školi u Konektikatu.

"Mnogi ljudi koji prolaze kroz užasne nesreće i traume pate od post-traumatskog stresnog poremećaja i nažalost, posledica takvog stanja može da bude samoubistvo", kaže za Glas Amerike Gejl Salc, profesorka psihijatrije u Prezbiterijanskoj bolnici u Njujorku.

Ona dodaje da ljudima koji preživljavaju traume, kada vide da je osoba koja je bila u sličnoj situaciji izvršila samoubistvo, to može da bude podsticaj da i oni urade isto.

"Tome pribegavaju osobe koje su već predisponirane da dignu ruku na sebe."

Mesto masovne pucnjave u mestu Tauzend Ouks u Kaliforniji.
Mesto masovne pucnjave u mestu Tauzend Ouks u Kaliforniji.

Salc je kazala za Glas Amerike da je ljudima koji prolaze kroz užasno bolne, razarajuće i traumatične situacije neophodno odmah priteći u pomoć. Njihova zajednica bi trebalo da pazi na njih, a mediji bi tebalo da prenose kako samoubistvo utiče na najbliže i okolinu.

"Želimo da naglasimo koliko je taj čin strašan, užasan za njihovu porodicu, prijatelje, celu zajednicu. Želimo da ukažemo na ozbiljnost posledica tog čina, tako da oni koji eventualno razmišljaju o samoubistvu budu svesni toga".

Salc kaže da je broj samoubistava u Sjedinjenim Drđavama u porastu i da se u većini slučajeva radi o samoubistvu vatrenim oružjem.

"Prvi put da u proteklih nekoliko godina beležimo smanjenje životnog veka, a razlog je u povećanom broju samoubistava i smrtnim slučajevima zbog preterane upotrebe narkotika. Vrlo je teško utvrditi da li je neko uzeo veliku količinu narkotika da bi se ubio ili ne."

Posle drugog samoubistva u Parklendu, šef hitne pomoći Floride je apelovao da se poveća kapacitet službe za zaštitu mentalnog zdravlja za srednjoškolce u čijoj je školi prošle godine u februaru ubijeno 17 učenika.

XS
SM
MD
LG