Linkovi

Posle protesta učenika zbog oružja, Kongres razmatra šta dalje


Šta će američki Kongres učiniti da odgovori na problem oružanog nasilja u zemlji, nakon što su hiljade učenika izašle iz svojih učionica zahtevajući akciju posle masakra u školi u Floridi? Po svemu sudeći, još nema jasnog puta napred dok se razmatraju zakoni o oružju I pitanje školske bezbednosti.

Studenti su poručili: "Posramićemo političare dok ne počnu da nas štite”

Ta poruka upućena je zakonodavcima na Kapitol hilu koji treba da donesu teške odluke o tome kako da zaštite učenike. Dvostranački predlog podnet u Predstavničkom domu pokušava da zapuši neke od rupa u zakonu koje su omogućile napadaču iz Parklenda da izbegne hapšenje.

"Sramota je što, kada je toliko studenata u školi znalo da će napadač uraditi nešto slično ovome, sistem potpuno omanuo na federalnom nivou, kod FBI-ja pa čak i na lokalnom niovu. Zato ovaj predlog zakona zapravo pruža učenicima, nastavnicima i policiji više sredstava da identifikuju problem pre nego što dođe do nove masovne pucnjave”, izjavio je republikanski kongresmen Stiv Skalis.

Međutim, predviđanje sledeće školske pucnjave je samo deo problema, smatra demokratski kongresmen iz Parklenda u Floridi, Ted Dojč.

"To neće rešiti naš problem sa oružjem. Neće zabraniti mehanizme koji pretvaraju poluautomatsko oružje u automatsko ili postaviti granicu od 21 godine za kupovinu oružja ili popraviti sistem provere kupaca. Ovim se oružje rata, koje rado koriste masovne ubice, neće skloniti sa ulica ili iz naših zajednica. Ali, pomoći će da učenici koji imaju mentalne probleme – dobiju potrebnu pomoć.”

Nacionalno udruženje vlasnika oružja, NRA, podržava predlog zakona o proveri kupaca koji je usvojen u Predstavničkom domu prošle godine ali je u Senat stigao u paketu sa merom koja dozvoljava nošenje skrivenog oružja preko državnih granica, što demokrate ne podržavaju. Sve je to samo još jedan znak da se politika ne može izbeći u debati o oružju.

"17 života iz Parklenda u Floridi zaslužuje mnogo više od bledunjavog odgovora koji smo čuli od ovog komiteta i ovog predsednika“, ogorčen je Dik Durbin, demokratski senator iz Ilinoisa.

Neki stručnjaci, pak, pozdravljaju predlog predsednika Trampa da se naoružaju nastavnici.

"Postoji mnogo nastavnika koji su kvalifikovani, koji bi mogli da dobiju dodatnu obuku, imaju dozvole za nošenje skrivenog oružja I koji bi bili spremni da, ukoliko im škola dozvoli, unesu oružje u učionice", kaže stručnjak fondacije Heritidž Džon Malkolm.

Medjutim, ta kontroverzna i verovatno skupa inicijativa trenutno nije nešto o čemu se razmišlja u Kongresu.

“I kod veoma dobro obučenih policajaca, na treninzima za situacije koje uključuju pucnjavu, njihova preciznost je manja od 20 odsto a bojim se da cak i ako imamo nastavnike koji odlicno barataju oruzjem bili bismo daleko ispod te stope preciznosti", ističe Majk Hensen iz Instituta Brukings.

Međutim, dok je još neizvesno koja će stranka kontrolisati Kongres posle predstojećih izbora na sredini Trampovog mandata, malo je verovatno da će se glasati o tako polarizujućem pitanju.

XS
SM
MD
LG