Linkovi

Trgovački lanci Volmart i Diks promenili politiku prodaje oružja


Prodavci pune prtljažnike svojih automobila nakon kupovine u Volmartu, Picburgm 22. febraura 2018.

Dva glavna prodajna lanca u SAD promenila su u sredu svoju prodajnu politiku, u senci masakra u školi na Floridi.

Volmart, najveći prodajni lanac u zemlji, objavio je da podiže zabranu prodaje oružja i municije na sve mlađe od 21 godine života.

"Preuzimamo ozbiljnu odgovornost kao odgovoran prodavac", kaže se u saopštenju.

Volmart takođe povlači igračke i druge predmete koji podsećaju na puške sa svog sajta. Taj prodajni lanac obustavio je prodaju polu-automatskih pušaka 2015, kao i pištolja, osim u prodavnicama na Aljasci.

Prodavnica Diks sporting guds u Arlington Hajtsu, Ilinois, 28. februara 2018.
Prodavnica Diks sporting guds u Arlington Hajtsu, Ilinois, 28. februara 2018.

Ranije u sredu, Diks sporting guds objavio je da više ne prodaje poluautomatske puške niti pištolje osobama mlađim od 21 godine.

Taj lanac otišao je korak dalje i zatražio od Kongresa da zabrani jurišno oružje i podigne donju granicu godina za kupce.

Napadač u srednjoj školi Parklend, Nikolaz Kruz, koristio je jurišnu pušku AR-15 prilikom napada.

Diks saopštava da je Kruz kupio pušku sačmaru u jednoj od njihovih prodavnica nakon okončanja predviđene procedure, ali naglašavaju da to nije bilo to oružje, niti vrsta oružja koje je navodno koristio u masakru 14. februara.

I Volmart, i Diks, saopštili su da su predani uslugama za sportiste, lovce i većinu vlasnika oruža, koje nazivaju građanima koji se pridržavaju zakona.

Video: Direktor Diks sporting gudsa: "Ne želimo da budemo deo ove priče".

Dick's Sporting Goods CEO: We Don't Want to be a Part of This Story'
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Ubistvo 17 ljudi u Mardžori Stounmen Daglas srednoj školi uticalo je na korporativni svet, koji sada izgleda pažljivo gleda na istraživanja javnog mnjenja u kojima se u većini podržavaju otštriji zakoni o oružju.

Više od deset glavnih kompanija obustavilo je popuste članovima Nacionalne organizacije vlasnika oružja (NRA). To uključuje Delta erlajns, Eterprazj rentakar, MetLajf osiguranje i Best vestern hotele.

Predsednik Donald Tramp, koji je bio veliki pristalica NRA i čija je kompanija uplatila milione dolara u NRA fondove, rekao je ranije ove nedelje da nekada prosto moraš da se boriš protiv NRA.

Tokom diskusije o bezbednoti oružja sa američkim zakonodavcima u sredu, on je takođe optužio republikanske političare koji su pružili mlaku podršku oštrijim zakonima o oružju da su bili "uplašeni" moćnog oružanog lobija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG