Linkovi

Tramp podržao jaču proveru biografije kupaca oružja


Predsednik Tramp rukuje se sa šerifom okruga Brauard Skotom Izraelom 16. februara 2018. za vreme susreta sa pripadnicima policije na Floridi posle masakra u školi Mardžori Stounmen Daglas.
Predsednik Tramp rukuje se sa šerifom okruga Brauard Skotom Izraelom 16. februara 2018. za vreme susreta sa pripadnicima policije na Floridi posle masakra u školi Mardžori Stounmen Daglas.

Predsednik Donald Tramp podržava inicijativu da se pojača federalna provera podataka kupaca oružja u Americi, posle prošlonedeljnog masakra u kojem je ubijeno 17 osoba u srednjoj školi u Floridi, saopštila je Bela kuća. Portparolka Sara Hakabi Sanders kaže da je Tramp prošle nedelje razgovarao sa republikanskim senatorom iz Teksasa Džonom Korninom o njegovom dvostranačkom predlogu zakona, koji je izradio zajedno sa demokratskim senatorom iz Konektikata Krisom Marfijem, dugogodišnjim borcem za čvršću kontrolu prodaje oružja, da se poboljšaju provere podataka kupaca. Još se pregovara o detaljima tog zakonskog predloga.

19-godišnji Nikolas Kruz, koji je priznao da je upucao 14 učenika i troje odraslih osoba u srednjoj školi u Parklendu u Floridi iz koje je bio izbačen prošle godine, mogao je da kupi poluautomatsku pušku AR-15 kojom je izvršio masakr pošto je uspešno prošao proveru podataka.

U Vašingtonu, demokratski zakonodavci često pozivaju na čvršću kontrolu prodaje oružja dok joj se republikanci često protive, navodeći da bi se time narušio Drugi amandman američkog ustava kojim se odnosi na posedovanje oružja. Zakonski predlog Kornina i Marfija dobio je podršku i demokrata i republikanaca iako se usvajanje zakona o oružju često zakoči u politički podeljenom Kongresu.

Podrška NRA

Ovom merom se ne bi uvele nove restrikcije na kupovinu oružja. Umesto toga vlasti bi pokušale da osiguraju da se informacije o mentalnom zdravlju i ranijim krivičnim delima kojima se pojedinci pravno sprečavaju u kupovini oružja dosledno i neprekidno šalju u nacionalnu bazu podataka – Nacionalni sistem trenutne provere krivične biografije.

U nedavnoj prošlosti, američke vlasti bi često, nakon što neko izvrši masakr, saznale da tim osobama nije trebalo da bude dozvoljeno da kupe oružje zbog mentalnih problema ili kriminalnog dosijea ali te informacije nikada nisu bile prosleđene nacionalnoj bazi podataka.

Za razliku od mnogih predloga o kontroli oružja, Nacionalna asocijacija za oružje (NRA), dominanti lobi za prodaju oružja u SAD, podržava poboljšanje sistema provere podataka kupaca oružja. Predlogom zakona se poziva na uvođenje sistema podsticaja ali i kažnjavanja da bi se vladini entiteti širom SAD motivisali da prijavljuju informacije o ljudima sa mentalnim problemima ili kriminalnom prošlošću.

U praćenju Kruzovog ponašanja načinjena je jedna ozbiljna greška. FBI je priznao da nije reagovao kada je 5. januara dobio dojavu osobe koja je imala blizak odnos sa Kruzom i birou prijavila da tinejdžer “poseduje oružje, želi da ubija ljude, ponaša se nestabilno i objavljuje uznemirujuće stvari na društvenim medijima, kao I da ima potencijal da otvori vatru u nekoj školi.”

Zahtevi učenika

U Vašingtonu je u ponedeljak nekoliko desetina učenika ležalo ispred Bele kuće u znak protesta zbog smrtonosne pucnjave na Floridi zahtevajući strožu kontrolu prodaje oružja.

Preživeli prošlonedeljnog masakra kažu da planiraju marš na Vašington i druge velike američke gradove idućeg meseca da bi zahtevali konkretnu akciju od zakonodavaca kako bi se sprečile buduće pucnjava po školama.

“Marširaćemo zajedno, kao učenici, koji mole za svoj život”, izjavila je srednjoškolka Kameron Kejsi za program televizije ABC This Week. “Ovo se događalo i ranije i nije došlo do promena. Dosta je bilo.”

Kejsi kaže da je jedan od razloga za marš da se imenuju i javno posrame svi političari koji primaju novac od Nacionalne asocijacije za oružje. Ona je ocenila da NRA promoviše kulturu oružja koja vodi ka ovakvim užasnim događajima.

Druga učenica, Ema Gonzales, izjavila je za ABC da predsednik Tramp, senator sa Floride Marko Rubio i guverner Floride Rik Skot svi uživaju podršku NRA. Ona je rekla da srednjoškolci žele da im pruže priliku da budu na “pravoj strani istorije”. U intervjuu za CNN ona je ocenila da “ako prihvataju taj krvavi novac, oni su protiv dece. Ili finansirate ubice ili stojite uz decu.”

Za to vreme, Marko Rubio, republikanac, juče je podržao predlog zakona koji su podnele demokrate u njegovoj državi a kojim bi se policiji dozvolilo da zapleni oružje osoba za koje se proceni da predstavljaju pretnju po druge. Rubio je izjavio za jednu TV stanicu na Floridi da bi takav zakon možda sprečio ovaj masakr.

Kalifornija već ima takav zakon. Međutim, pristalice prava na posedovanje oružja mu se protive, navodeći da bi zbog njega moglo da se oduzima ouržje osobama koje nisu krive ni za kakav zločin.

Nekoliko američkih zakonodavaca poziva na jaču proveru podataka kupaca oružja ali Kongres nije pokazao volju da zaustavi prodaju poluautomatskog oružja uprkos tome što nacionalne ankete u SAD pokazuju masovnu podršku takvoj zabrani.

Republikanski senator Džejms Lankford iz Oklahome izjavio je za program NBC Meet the Press da “nema nikakav problem sa većom proverom podataka kupaca”. “Svi znaci upozorenja bili su tu”, rekao je govoreći o mentalnom stanju i namerama napadača Kruza.

"Tragedija koja se odigrala u Parklendu je nezamisliva”, izjavio je u istom programu nezavisni senator iz Vermonta Berni Sanders. On je dodao da rupa u zakonu koja omogućava da se 40 odsto prodaje oružja u SAD odvija bez provere prošlosti kupaca – mora da se zatvori.

Oni koji se protiv strožoj kontroli oružja slažu se sa predsednikom Trampom da je najbolji način da se spreče buduća masovna ubistva - da se poboljša briga o mentalnom zdravlju, kada se pojave znaci upozorenja o potencijalno nasilnim pojedincima spremnim da izvrše oružani napad.

Oni kažu da bi osobama sa problematičnom prošlošću kao što je Kruz, koji je govorio o svojim planovima da kupi pušku, izbačen je iz škole Parklend zbog izazivanja problema pa čak i govorio o tome da bi mogao da otvori vatru u nekoj školi – trebalo da bude nemoguće da dođu do oružja kao što je poluautomatska puška AR-15 koju je kupio.

XS
SM
MD
LG