Linkovi

MVP Crne Gore: Konflikt u vladi i sujeta da ne prevazilaze nacionalni interes


Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović (Foto: MVP, rtcg.me)
Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović (Foto: MVP, rtcg.me)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da konflikt u vladi i pitanje sujete nije trebalo da prevazilaze granice i nacionalni interes Crne Gore, nakon što Vlada u srijedu nije usvojila Predlog platforme za posjetu ministra Đorđa Radulovića Sjevernoj Makedoniji, a ministar morao da se vrati iz Skoplja.

Ministarstva navodi da je “ovo prvi put da Vlada postoji, a da se na njenoj uredno održanoj sjednici, odbaci Predlog platforme, čije je donošenje u praksi formalnost budući da je na njoj prethodno radilo Ministarstvo u sastavu te iste Vlade, a da je ona potom prošla dvije vladine Komisije”.

"Evropski put i dobrosusjedska politika su, kako je to Ministarstvo vanjskih poslova mnogo puta isticalo, nacionalni interesi Crne Gore koji nadilaze sve partijske i lične stavove. Za te vrijednosti, zarad naših građana koji u visokom procentu žele da žive u državi koja će biti članica Evropske unije, koja uvažava svoje susjede i sa njima kontinuirano gradi odlične odnose, dužni smo da učinimo sve što je u našoj moći kao društvo, da u cilju ostvarenja spoljno-političkih ciljeva udružimo uticaj svake institucije i pojedinca”, navodi MVP.

U tom resoru Vlade Zdravka Krivokapića navode da je poljuljati međunarodni ugled naše države, bez obzira na motive, nažalost- nešto sasvim suprotno od toga. Oni navode da je prva posjeta Sjevernoj Makedoniji šefa diplomatije u ovoj vladi na poziv kolege Bujara Osmanija, trebalo da počne 26. januara.

“Radulović je pored sastanka sa njim, trebalo da tokom posjete realizuje susrete sa najvišim zvaničnicima te zemlje, predsjednikom Stevom Pendarovskim, potpredsjednikom Vlade za evropska pitanja Bojanom Maričićem, kao i predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem”, rekli su, pored ostalog, u MVP.

“Ova vijest, ministra Radulovića i delegaciju MVP zatekla je po dolasku u Skoplje, zbog čega su se uz izvinjenje predstavnicima države u kojoj je bila dogovorena diplomatska posjeta na visokom nivou, uputili nazad ka Crnoj Gori”, navode u saopštenju.

Lokalni mediji u Crnoj Gori objavili su, u srijedu, da je ministru vanjskih poslova, po nalogu premijera, otkazana zvanična posjeta Sjevernoj Makedoniji.

Prema pisanju portal RTCG, formalno obrazloženje za otkazivanje bilo to da Krivokapić nije bio obaviješten o posjeti, te da je zbog toga bilo neophodno da se ministar Radulović vrati. Otkazivanje posjete ministra Radulovića izazvalo je oštre reakcije pojedinih političara u Crnoj Gori, ali i van nje.

XS
SM
MD
LG